Over Hans Borrebach

Hans Borrebach (Den Haag, 1903-1991) illustreerde in zijn leven een groot aantal meisjesboeken, waarvan vele meer dan een keer. De Marijke- reeks van Cissy van Marxveldt, bijvoorbeeld, voorzag hij vijf keer achter elkaar van een nieuw omslag. Het boek zou steeds herdrukt worden, tussen 1932 en 1964. Telkens weer, moderniseerde hij de omslag. Aan dit soort omslagen is goed te zien, dat Borrebach zich gemakkelijk aan wist te passen aan de eisen van de tijd.

Borrebach was officieel reclametekenaar. Hij werkte als illustrator  freelance en deed dat voor een groot aantal uitgeverijen van meisjesboeken. Voorbeelden hiervan zijn Kluitman (Alkmaar), West-Friesland (Hoorn), Callenbach (Nijkerk) en Van Goor / Roelofs van Goor (Den Haag / Meppel).

Naast de boeken van Cissy van Marxveldt, voorzag hij ook o.a. de Marjolein-serie van Freddy Hagers en de Olijke Tweeling-serie van Arja Peters van een omslag. Voor zijn boeken maakte hij niet alleen gebruik van tekeningen. Een aantal malen voorzag hij zijn meisjesromans ook van een foto-omslag of een combinatie van foto en tekening. Dit laatste is fraai uitgewerkt in de boeken van Sanne van Havelte. De typografie bij zijn omslagen heeft hij ook zelf verzorgd.

Naast illustrator was hij ook zelf schrijver van meisjesboeken en fotograaf. Over fotografie heeft hij veel studieboeken geschreven, waarvan enkelen onder pseudoniem.

Er is meer over hem te lezen op Wikipedia, maar ook hier. Een aantal van zijn illustraties zijn op catawiki te zien. In 1995 gaf Querido een schrijversprentenboek uit, met zijn illustraties en de meisjesroman als onderwerp. 'Babs bootje krijgt een stuurman : de meisjesroman en illustrator Hans Borrebach' is niet meer in de winkel te koop.

Mijn verzameling meisjesboeken is hoofdzakelijk gebaseerd op de illustraties van Borrebach. De bijdragen met zijn illustraties vind je hier