Over Netty Koen-Conrad

Netty Koen-Conrad (1917-2008) werd geboren in Den Haag als Antoinette Hendrike Sondaar. Op 11 Vanaf haar twaalfde jaar wilde ze al schrijfster worden. Acht schoolschriften schreef zij vol, met als titel ‘Bakvischleven’ en ging ermee naar een Amsterdamse uitgever. Het manuscript werd persoonlijk door de uitgever teruggebracht vergezeld van de goede raad veel haar best te doen, veel te lezen en dan novellen te gaan schrijven. Dat heeft zij gedaan.

Na de middelbare school, volgde zij een cursus journalistiek en schreef verhalen in het Letterkundig bijblad van de Haagse Courant. In 1939 trouwde zij met H.F. Koen, bedrijfsjurist en beroepscomponist en tekstschrijver van lichte muziek voor onder meer De Ramblers. Het echtpaar vestigde zich in Zeist.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog schreef Netty Koen-Conrad boeken voor oudere meisjes en jonge vrouwen. Pas na de oorlog werden deze uitgegeven, omdat zij geen lid wilde worden van de Cultuurkamer. Na de oorlog volgden vele herdrukken bij Uitgeverij West-Friesland en Uitgeverij Kluitman. De meeste hiervan werden geïllustreerd door Hans Borrebach. Verder schreef ze, in opdracht van een farmaceutisch bedrijf, schreef zij de biografie van Professor Semmelweis, de grote strijder tegen kraamvrouwenkoorts. Netty Koen-Conrad heeft veertig boeken geschreven, waarvan er 38 zijn uitgegeven.

Netty Koen-Conrad bleef nog tot op hoge leeftijd actief, onder andere bij de vereniging van letterkundigen. Ze overleed in Zeist. Een overzicht van de besproken meisjesboeken is hier te vinden.
Meer over Netty Koen-Conrad is o.a. op deze website te lezen.