Over Helen Taselaar

Helen Taselaar (Rotterdam, 1956) schreef lange tijd voor uitgeverij Kluitman. Haar eerste boek, Manege Picadero, verscheen in 1977 in de Kluitman Jeugdserie. Het werd geïllustreerd door Reint de Jonge. Op de achterkant van het boek is een foto van de schrijfster met een paard te zien. Helen Taselaar rijdt zelf ook paard. Veel van haar verhalen gaan dan ook over paarden.

Ze schreef negen delen over Manege Picadero. Deze serie was een succes en zou worden herdrukt. Voor de latere delen heeft Gerda van Gijzel de illustraties verzorgd. Een andere goedlopende serie was De Wildhof. Deze serie bestaat uit tien delen en speelt zich af op en rondom de hondenkennel van de familie De Wild. De illustraties zijn van Herry Behrens. Ook deze serie zou worden herdrukt en door Lucy de Graaff van nieuwe illustraties voorzien.

Voor een aantal verhalen gebruikte Helen Taselaar het pseudoniem Inge Neeleman. De voornaam leende ze hiervoor van een nichtje, Neeleman is de achternaam van haar man. Onder dit pseudoniem schreef ze een aantal boeken in de Jeugdserie. Voor jongere meisjes schreef ze over Ponyclub de Bokkesprong in de Ster serie van Kluitman. Deze serie is de opvolger van de serie Ons Genoegen. Ten slotte schreef ze een aantal verhalen voor jong-volwassenen in de Kluitman Romanserie.

In 1991 verscheen haar laatste boek voor meisjes bij uitgeverij Kluitman. Helen Taselaar wilde zich gaan toeleggen op het schrijven voor volwassenen. In 1992 verscheen bij uitgeverij Westfriesland de streekroman Schaduw uit het verleden. Latere verhalen van Helen Taselaar zijn niet meer bekend.

De verhalen voor meisjes van Helen Taselaar hebben meestal hetzelfde patroon. Een meisje leert een jongen kennen, die een paar jaar ouder is. In het begin vindt ze hem onuitstaanbaar, maar later wordt ze verliefd. Er ontstaat een relatie, maar vaak is er ook een rivaal in de vorm van een oude vriendin of een onbekende dame. Wanneer dat misverstand is opgelost volgt er meestal een happy end.

Op de website van uitgeverij Kluitman is een biografie van Helen Taselaar te vinden. De blogbijdragen van Helen Taselaar staan hier. De bijdragen onder haar pseudoniem Inge Neeleman, zijn hier te lezen.

Er zijn 52 verschillende titels van Helen Taselaar bekend. Het is mijn streven, om ze uiteindelijk allemaal in mijn bezit te krijgen.