Over Herry Behrens

Herry Behrens (Amsterdam, 1937) begon zijn loopbaan als illustrator in 1965 voor uitgeverij West-Friesland onder het pseudoniem Herson. De naam was een verwijzing naar zijn vader, die net als hij Herman heette: son of Herman: Herson.


Naast West-Friesland zou Herry ook gaan werken voor Bruna, Kok, Zomer&Keuning, Leopold, La Rivière&Voorhoeve en Fontein. Voor uitgeverij Kluitman verzorgde hij tussen 1976 en 1990 bijna alle illustraties, onder zijn eigen naam, maar ook onder pseudoniemen, onder andere die van zijn vrouw Marijke.

Naast illustraties voor de jeugdseries van Kluitman en West-Friesland tekende hij ook omslagen voor de Prisma pockets van het Spectrum en de Arendsoog boeken van Malmberg. Ook verzorgde hij illustraties voor een aantal Engelse en Duitse uitgevers.

Herry Behrens heeft een voorkeur voor de werken van Rien Poortvliet,Jan Kothuis, Thé Tjong-King en vooral Rembrandt. Over de schilder zegt hij: ‘Naturalistisch. Zo probeer ik het eigenlijk ook.’ Ter ondersteuning van het tekenwerk bezit hij een grote collectie dierenboeken, om elk diersoort bij de hand te hebben. De cowboyverhalen behoorden tot zijn favoriete illustatratieonderwerpen.

Naast illustrator is Behrens ook succesvol geweest als reclametekenaar. Hij volgde zijn opleiding aan de huidige Rietveldacademie, die hij niet afmaakte. Na de Rietveldacademie is hij gaan werken voor de studio’s van Marten Toonder in Amsterdam.

Meer over Herry Behrens is te lezen op de website van uitgeverij Kluitman. Daar staat ook een link vermeld naar het interview, dat het tijdschrift Boekenpost in mei 2011 met hem heeft gehad.

De blogs over boeken met illustraties van Herry Behrens staan hier