03 december 2013

Het nieuwe fotografieboek voor de jeugd

Jeugd, dat betekent zowel jongens als meisjes. Maar achter in het boek staat te lezen welke boeken er nog meer in de Jongens Hobby-serie zijn verschenen. Niks meisjes dus. Voor jongens alleen. Meisjes kunnen blijkbaar niet fotograferen. Of Borrebach vond van niet. 

Op de keerzijde van de kaft zit een sticker geplakt. F 55, zo staat er. En daar onder: Aangeboden door de directie van de MAASBODE-PERS als prijs voor Uw inzending in de Fotowedstrijd 1955. Rotterdam, oktober 1955. Het boek heeft dus ooit als prijs gediend.

Uw inzending. Als zestien, zeventienjarige jongen werd je blijkbaar gevousvoyeerd, in die tijd. En het moet dus een boek uit de jaren vijftig zijn. En de Maasbode blijkt een van de voorlopers van HP / De Tijd te zijn, iets wat ik niet wist, maar wel zo gevonden had.

Wie Hans Borrebach was, weet ik wel. Een illustrator / fotograaf. En voor wie het nog niet wist, in dit boek staat zelfs een advertentie van zijn bedrijf, op de laatste pagina van dit boek. Studio's Hans Borrebach, Scheveningseweg 82 (hoek Frankenslag) DEN HAAG. Portretten Kinderopnames Modefoto's Technische Foto's Foto-illustraties Reclame foto- en tekenwerk. Telefoon 01700-55.56.57

Over zijn voornaamste inkomstenbron, de illustraties van meisjesboeken, geen woord. Het heeft ook geen relatie met dit boek, vandaar dat hij het misschien achterwege liet. Borrebach zou nog veel meer fotoboeken schrijven, ook allemaal bij uitgeverij Veen, maar deze advertentie ben ik naderhand nergens meer tegengekomen.

Of dit zijn allereerste fotoboek is? Volgens Fotografen.nl is het uit 1951. Dan zou het inderdaad wel eens zijn allereerste boek over fotografie kunnen zijn. In de catalogus van de Koninklijke Bibliotheek kwam ik het boek niet tegen. Misschien is het niet officieel geregistreerd. Hoe dan ook, het is helemaal opgebouwd volgens het stramien dat hij bij de vele andere boeken over fotografie bij Veen ook zou gebruiken. Ook dit boek is Van talrijke foto's en schema's voorzien, vervaardigd door de auteur. 

Behalve een index op alfabet, is er ook nog een lijst van fotopagina's, in Romeinse cijfers. In die tijd was een boek met 'platen' op glanzend papier ook nog bijzonder genoeg om apart te vermelden. Na de foto pagina's volgt nog de inhoudsopgave. Met de zo bekende pakkende titels, hier en daar met aanhalingstekens boven en onder - wat ik al niet eens meer getypt krijg! -  om ze nog extra te benadrukken.

De fotografie als "hobby". Wat er bij de inrichting van een eenvoudige "donkere kamer"  komt kijken. Iets over flesjes en chemische stoffen. Het vergroten in de practijk. In de jaren zestig zou hij elke titel weer apart in een boek gaan behandelen. En de toonzetting iets volwassener maken. Daarom alleen al is dit boek leuk om te hebben. Omdat het een van zijn eersten is, over fotografie. En omdat ik nu weet, wat de uitgeverij nog niet kon vermoeden: er zouden er stapels van geschreven worden, allemaal door Borrebach.

Nog even over die Jongens Hobby serie. Daaruit kun je anno nu goed opmaken, waar de jongens zich voor zestig jaar terug voor interesseerden.  Er is een Spoorwegboek. Een Radioboek. Een Sportboek, een Electriciteitsboek, een Luchtvaartboek, een Chemieboek en een Scheepvaartboek. Bijna allemaal voor jongens. Alleen het fotografieboek en het sportboek is voor de jeugd. Volgens de titel althans.
Wat er voor meisjes te krijgen was? Ik weet niet, of uitgeverij Veen daar titels voor uit gaf. Moet ik me toch eens in gaan verdiepen. Koken, handwerken, knutselen, vrees ik.

Meisjes fotografeerden wel degelijk, in die tijd. De Bezige Bij heeft er een boek voor uitgegeven. Het Meisjesfotografieboek bezit ik ook. Maar daarover een andere keer meer.

Geen opmerkingen: