16 augustus 2008

Wat zullen we morgen eten?

Een welkom geschenk, de nieuwe uitgave waarvan de eerste aflevering hier voor me ligt, wil ik graag onder uw aandacht brengen. Met deze recepten, in grote verscheidenheid gebracht op eenvoudige en deskundige wijze, die slager elke week aan zijn klanten aanbiedt, kan een compleet vleeskookboek worden samengesteld.


Aldus het voorwoord van de 'samenstelster van de dagelijkse radio-rubriek 'Waar voor uw geld'.
Zo begint het losbladige receptenboekje: wat zullen we morgen eten? Ik schat ergens uit de jaren vijftig. Toen de maaltijden nog aardappelen-groenten-vlees uitmaakten. En wát voor een vlees en groenten. Met pure jaren vijftig poëzie.

Gebakken bloedworst met appelmoes. Je zou er mij geen plezier mee doen, maar hier is het: Maakt van trage eters grage eters.
Croquante, ja we schreven het in die tijd nog met c-q-u, hamworst. Want: worst is altijd een uitkomst wanneer de boedem van de huishoudkas zichbaar is, als uw weinig tijd heeft.
Of wat te denken van 'n roomsaus bij kalfslever? Heel simpel om erbij te fabrieken. Eenvoudig met wat koffiemelk. Gadver. Dan klinkt deze al wat beter: Tomatenragout + gehakt = lekker²
- Een dankbare formule, lekker in het kwadraat. - Maar er is ook Entrecôte Excelsior - Een streling voor het gehemelte, een meesterstukje dat u wel voor elkaar bokst!- Varkenskoteletten en hoe! -Reken maar dat u iets bijzonders heeft klaargemaakt in uw keukendomein - Met ham en kaas gevuld gehakt - Zo eenvoudig dat niemand het ooit kan vergeten- en... zo kan ik nog wel even doorgaan.

Je zou het boekje gewoon moeten kopen. Ik scoorde het ooit voor een prikje op de Tilburgse Meimarkt, maar je kunt het ook gewoon op Marktplaats vinden. Onze oma's hebben zo gekookt. Daar hadden ze ook alle tijd voor. Ik heb vaak haast en kom dan niet verder dan rul gebakken gehakt met pasta, stukjes kipfilet met rijst of een pizza. Gekookte aardappelen zijn al een lichtjaar geleden. Lamscoteletten. U kunt het, zo stijgt u in uw eigen achting en (zo nog mogelijk) van uw man. Hart met tomaten. Ik wil iets beléven in mijn keuken. Selderielapjes. Toveren is niet moeilijk. En deze is ook geweldig: Bami-pindakaastip. Als u bami maakt, voeg dan, na het braden van stukjes varkensvlees een flinke lepel pindakaas bij. Lekker! Jawel, dus daar komt de satésaus vandaan. Niet van Indonesië of China, nee, ingezonden door mevrouw Fabius-v.d. Harst uit Amsterdam.

Fris uw vleeskennis op. Verrijk uw huishoudbibliotheek. Schaf aan, dat mapje. En neem op de valreep nog wat verzuiling mee.
Dat u, uw man en uw kinderen menigmaal zullen uitroepen: tjonge-jonge, wat lekker!

Wat zullen we morgen eten?
werd uitgeven onder auspiciën van de Federatie van Slagerspatroonvakbonden. Algemene Nederlandse Slagersbond (A.N.S.), Nederlandse Katholieke Slagersbond (N.K.S.), Bond van Christelijke Slagerspatronen (B.C.S.) en Nederlandse Bond van Paardenslagers (N.B.P.) met medewerking van het Slagersproefstation.
Geen opmerkingen: