18 september 2008

Ineke en Anneke

Uitgegeven door West-Friesland in Hoorn, in de jaren vijftig in de Zonne-reeks. En in de jaren zeventig als Witte Raven pocket herdrukt. Vier delen zeer gemakkelijk leesvoer, voor als je even niets aan je hoofd wil hebben. Zeer wensvervullend, zoals alle boeken van West- Friesland dat eigenlijk waren... :)

Deze serie is geschreven door Netty Koen Conrad. Ze schreef veel meer in dit genre. Een andere favoriet van mij is: 'Cupido speelt kiekeboe.' Maar daarover een andere keer meer. De Ineke en Anneke serie dus. Het eerste deel, dat simpelweg Ineke en Anneke heet.

Ineke en Anneke zijn twee vriendinnen. Al vanaf hun zesde jaar. Na de lagere school gaan ze naar de ULO (de latere MAVO en het latere VMBO-T).

Anneke is het toonbeeld van zieligheid. Ze heeft haar ouders verloren in het Jappenkamp en woont nu bij haar oom en tante in. Oom is een verstrooid wetenschapper, tante een vinnige heks. Gelukkig is het bij haar vriendin heel wat gezelliger.

Ineke komt uit een groot gezin. Ze heeft een oudere zus, die afwisselend Nella en Hanna wordt genoemd, en een paar broers, van wie er drie van de vier een naam hebben die eindigt op 'bert':
Robert, Hubert en Albert. Dan is er nog broer Pim en het jonge, moderne zusje met dito naam: Monique. Alle kinderen Terborg zijn blond, op Robert na. Die lijkt wel een zigeuner, met een melancholische aard, bovendien. Niet zo verwonderlijk, Robert is geadopteerd.

Alles is even gezellig, fleurig, geurig. Moeder kookt en bakt graag, 'wijdt zich met zorg aan de door haar zelf gekozen taak', vader is streng, als dat moet. Op de ULO moeten ze hard werken voor hun cijfers en natuurlijk doet er een snelle, rijke jongen zijn intrede in de klas. Dat is vaker zo, in meisjesboeken. Deze hartenbreker heet Alexander Stigter, kortweg Lex.

Ineke is even weg van Lex. Maar eenmaal met Anneke op zijn feestje, waar veel gerookt en gedronken wordt, is de adoratie zo over. En dan krijgt Lex nog een ernstig ongeluk, ook. Zo verdwijnt hij geruisloos van het toneel.

Vader wordt ziek, en ook weer beter. Zus Nella trouwt met Anton en de beide vriendinnen zijn bruidsmeisjes. Ze slagen voor hun examen. En als blijk van hun vriendschap krijgen ze allebei een medaillon, met elkaars foto er in. Op naar deel 2.

Geen opmerkingen: