16 maart 2011

De klas van Tina geeft een knalfeest


Leuk woord, knalfeest. Dat mocht je nog in een boektitel zetten, anno 1989. Dat zou nu, ruim twintig jaar later, niet meer kunnen. De klas van Tina geeft dus zo'n feest. Een strandfeest, wat Tina heeft gewonnen, door samen met haar leraar Frans deel te nemen aan de Spotlight kwis.

Hoe ze zo ver komt, staat beschreven in dit derde deel. De hoofdrol is weer voor Tina, met haar vriend Sjoerd naast zich. Die is niet zo heel goed in Frans en in een poging een goed cijfer te halen, steelt hij het proefwerk uit de repro ruimte, samen met zijn vriend Bas. Die dan op zijn beurt weer de vriend is van Mieke, de vriendin van Tina.

Een ontvreemd proefwerk en een kwis, die eigenlijk bedoeld was voor de leraar Frans. Als verjaardagscadeautje en als dank voor zijn inzet tijdens de actie voor de zonnebloem. Theo van Someren, alias Toetje, die ook in dit deel weer net zo menselijk is als boeman. En o ja, er zit nog een speurtocht in, op weg naar het strand voor het feest. En de chauffeur is een oude bekende. Dezelfde als die hen naar Friesland heeft gereden, tijdens de werkweek.

De wereld kan klein zijn, in boekenland. En die van klas 4A van het Jan Arendzcollege al helemaal. Ze lijken wel geen ander vak meer te hebben, dan Frans. Nou ja, er komen nog een paar vakken sporadisch voorbij, tijdens de proefwerkweek. Dat is het wel. En er komt nog een vervolg. We zijn nog niet van Tina, haar klasgenoten en haar leraar Frans af. Met Sjoerd. Want die gaat uiteraard gewoon over, ondanks zijn slechte cijfers voor Frans en Engels. Naar het eindexamen nog wel. Een hele havo 4 klas, die in een keer overgaat. Dat gebeurde anno 1989 niet. En het zal nu nog steeds niet gebeuren. Leraren zien wel wat door de vingers, maar lang niet alles.

Geen opmerkingen: