08 juli 2012

Eens gebeurt het, Samantha!

Nou, dacht ik, toen ik Eens gebeurt het, Samantha! voor het eerst uitgelezen had. Er gebeurt helemaal niets. Wat zou er moeten gebeuren? Ik bewaarde het boekje nog een poos, om het ten slotte weg te gooien, omdat ik er niets aan vond. Inmiddels dik twintig jaar verder, het toch maar weer gescoord op een kofferbakmarkt. Voor de verzameling. En het opnieuw gelezen. Ja, wat er gebeurt, is dat Samantha uiteindelijk toch voor de bijl gaat en verliefd wordt. Ze is dan 'al' negentien en tot die tijd meer een jongen dan een meisje geweest, al heeft ze dan lang haar en ziet ze er verder ook heel vrouwelijk uit.

Die Jolanda Glas, zou dat ook een pseudoniem van Helen Taselaar zijn? Ik heb het nog nagezocht en er niets over teruggevonden. In ieder geval heeft de schrijfster de verhalen van haar collega heel  goed gelezen. Het stramien is bijna hetzelfde.

Samantha heeft na haar HAVO diploma een eenjarige opleiding tot secretaresse gevolgd. En daarna de baan van haar leven gekregen, zoals ze dat zelf noemt. Directiesecretaresse van de hoofdredacteur van een popblad. Dat is ze nu een jaar. Een directiesecretaresse van achttien dus. En als was dat nog niet mooi genoeg, Sam blijkt ook over een vaardige pen te beschikken en na een interne sollicitatie wordt ze ook nog eens redacteur. Nee, het is geen kwestie van teksten redigeren, maar van echt interviewen, van bekende artiesten. Uiteraard. Je zou toch bijna gaan denken, dat de wereld echt zo in elkaar zat.

Haar familie bestaat uit vader, moeder en drie broers. De oudste broer Lucien, is negenentwintig, getrouwd en twee kinderen en eigenaar van een manege. Als Picadero. Dan volgt de tweeling Richard en Patrick, die altijd met elkaar optrokken en met twee vriendinnen zijn getrouwd, die ook nog eens tegelijk zwanger blijken te zijn. En ten slotte broer Rudy, die zich met buurmeisje Denise gaat verloven. Denise is tevens een vriendin van Sam en heeft een broer, Hans, die weer bevriend is met Rudy en iets in Sam ziet. Broer en zus met broer en zus, dat is het stramien van het verhaal van Michelle. Twee broers met twee vriendinnen, dat ging zelfs Helen Taselaar nog te ver. Wel gaat Samantha voor een mooi stel kleren op pad. Ze wil er eens echt mooi uit zien. Net als Mandy.

Samantha is dol op zeilen, en tevens goed bevriend met een paar oudere mensen, die vlak bij de kade wonen. Dat is het verhaal van Ellen. Een er van, die ze opa Minkema noemt, heeft een kleinzoon, Marcel Swinkels. Dat wordt uiteindelijk de vriend van Samantha, maar dan moet eerst zijn vervelende verloofde nog uit beeld zijn. Dat is zo'n beetje het stramien van álle verhalen van Helen Taselaar. Marcel woont alleen en heeft een hond. Net zoals John van Paula. Natuurlijk raakt de verloofde uit beeld en krijgen Marcel en Sam elkaar. En om het verhaal nog een beetje smeuïger te maken, raakt Sam ook nog eens goed bevriend met 'de bekendste Nederlandse artiest van dit moment' Jim Douglas. Die alleen in dit verhaal bestaat, maar als soortgelijk gegeven in veel Kluitmannetjes voorkomt. Bij Suzanne, bij Julia, bij Roanna. Om er maar eens een paar te noemen.

Misschien heb ik het verhaal daarom uiteindelijk wel weggegooid. Dit zat wel heel onrealistisch in elkaar, allemaal. Dat vond ik al, toen ik zelf de leeftijd van die boekjes had. Een leuke baan en een vriend, dat is al mooi genoeg. Daar hoefde die pop artiest toch niet zo nodig ook nog bij, of die promotie. Het ontbrak er nog maar aan, dat Sam ook nog een verhaal schreef, dat uitgegeven gaat worden. Ditmaal zal ik het boekje bewaren, voor de al eerder genoemde verzameling. Maar lezen zal ik het niet meer. Je moet je er ten slotte ook nog wel een beetje bij thuis voelen.

Geen opmerkingen: