12 mei 2016

Tekenen en schetsen als hobby

In 1995 verscheen Babs bootje krijgt een stuurman, het boek over de meisjesroman en hun illustrator Hans Borrebach. Nog altijd een mooi standaardwerk voor de verzamelaar, trouwens. Het zit goed in elkaar en bevat onder meer een bibliografie. Een overzicht van alle boeken die Borrebach zelf geschreven heeft. Tekenen en schetsen als hobby, stond er tussen. Tweede deel in de Amstel Hobby Pocket Reeks. Een boek waarbij hij dus zijn eigen werk uitlegt. Ik was er vanaf dat ik het in 1995 las, benieuwd naar, maar vond het nooit. Tot afgelopen week, dus. Met dank aan Marktplaats.

Ja, mijn vermoedens zijn al die tijd juist geweest. Borrebach legt inderdaad uit hoe je kunt leren tekenen en schilderen. Al doet hij dat wel héél oppervlakkig. De keuze van het materiaal, de techniek, de verschillende onderwerpen, hij stipt het slechts even aan. De meeste aandacht besteedt hij aan het tekenen van het menselijk lichaam, en dan in het bijzonder dat van de vrouw. Niet verwonderlijk, voor wie hem een beetje kent.

Nu teken en schets ik al zeker dertig jaar bij wijze van hobby en heb er zo nu en dan ook wel eens wat theorie over bestudeerd. Iets nieuws heb ik in dit boek niet gevonden. Dat wat Hans Borrebach er over schrijft, wist ik al wel. Dat komt misschien ook, doordat tekenen vooral een kwestie is van doen, aldus Borrebach. Veel oefenen. Het is lastig, om het in tekst te vangen.

Wat dit boekje dus wel is, is een inzicht in wat hij zelf belangrijk vond, als illustrator. Het is verschenen in 1961, de tijd waarin hij tientallen meisjesboeken per jaar van omslag en binnenillustraties voorzag. Lopende band werk, zo noemde hij het later zelf. Zo is dit boekje ook geschreven. Wat techniekjes, wat over materiaal,veel kijken en vooral doen. Dan lukt het vanzelf. Wordt u misschien net zo'n tekenaar als ik. En, bij voorkeur ook amateurfotograaf. Waarbij Hans Borrebach het niet nalaat, om tevens wat reclame te maken voor de andere boeken die hij bezig is te schrijven.

In het laatste hoofdstuk, De foto als hulpmiddel bij het tekenen en schetsen, noemt hij er een paar. Alles over de fotografie. Betere kleurenfoto's maken. Het zelf afwerken van uw kleurenopnamen. Titels die ook inderdaad zijn uitgegeven. Maar 'Figuurstudies als tekenvoorbeeld' heb ik nergens kunnen terugvinden. Net zo min als 'Tekenen en verven in kleuren', wat hij in hoofdstuk 5 noemt. Beide titels waren dan ook nog 'in voorbereiding'. 

Uitgeverij Veen, waar verder al zijn fotoboeken zouden worden uitgegeven, zag in die manuscripten in elk geval geen nieuw boek. Of misschien heeft hij het wel nooit aangeboden. Boeken over fotografie 'deden' het beter dan boeken over tekenen en schilderen. Het sprak meer mensen aan. En was, gezien het enorme aantal titels dat hij er van uit zou laten geven, blijkbaar sneller geschreven ook. Wordt vervolgd. 

Geen opmerkingen: