27 april 2016

Doro ontdekt zichzelf


Google books vat het als volgt samen:Episode uit het leven van een egocentrisch jong meisje, dat totaal uit haar evenwicht raakt, als ze bij haar vriendin, die een stiefmoeder krijgt, niet langer op de eerste plaats staat. Ze wordt dermate humeurig en ongezeglijk, dat haar moeder, die haar vergeefs wat zelfkennis wil bijbrengen, haar voor een tijdje van huis stuurt.

Borrebach maakte er een omslag bij die totaal niet overeenkomt met de inhoud van het boek. Hij suggereert, dat Doro iets letterlijk ontdekt. Wat niet zo is. Maar ook de samenvatting die Google er van geeft, klopt niet met de werkelijkheid.  Ik weet niet, waar die samenvatting vandaan komt. Een aanbeveling is het zeker niet. Door het zó op te schrijven leg je het boek als meisje ongelezen opzij.

Alsof het gaat om een onmogelijk kind, waar geen land mee te bezeilen is. Zó erg heeft Annie Oostenbroek-Dutschun het nu ook weer niet neergezet. Ja, vriendin Anneke krijgt een stiefmoeder. Maar daarvoor heeft ze het heel lang zonder moeder moeten doen, waardoor ze kind aan huis werd bij Doro en haar familie.

Doro zit erg met zichzelf in de knoop en besluit uiteindelijk inderdaad bij een tante te gaan logeren. Dat is niet, omdat ze van haar moeder uit huis moet. Dat is, omdat tante heeft haar been gebroken en hulp nodig heeft. Bovendien zoekt oom een assistente in de winkel. Doro komt zelf tot de conclusie, dat het beter is dat ze bij haar oom en tante gaat wonen. Ze wil eerst voor haar tante gaan zorgen en daarna oom gaan helpen. 

Doro sluit vriendschap met Mies, een andere klasgenoot, die eveneens naar de stad van oom en tante trekt, om er coupeuse te worden. De vriendschap met Anneke raakt bewust uit beeld. Doro komt tot het besef, dat zij haar nu niet meer nodig heeft. Ze heeft nu immers weer een moeder. En Anneke, op haar beurt, realiseert zich, dat ze Doro wel erg heeft geïdealiseerd. Als het aan haar lag, was de vriendschap nog niet ten einde. Maar ze voelt wel aan, dat er dingen gaan veranderen. Best zielig voor Anneke, eigenlijk. Want behalve een moeder is het toch ook goed, vriendschappen te hebben. Of Anneke nog andere vriendinnen heeft of krijgt, wordt niet duidelijk.

Doro ontdekt zichzelf maar ten dele. Ze weet nu wat ze worden wil en ze weet ook, dat het beter is als ze daarvoor uit huis gaat. Maar tegelijkertijd ziet ze in, dat ze fout is geweest. En laat haar moeder haar duidelijk weten dat, als ze heimwee krijgt, Doro altijd terug naar huis kan komen. Zo egoïstisch is ze dan toch ook weer niet. Doro heeft best een goed hart, ze drukt zich alleen niet altijd even gelukkig uit. 

Geen opmerkingen: