15 september 2009

De reis om de wereld in tachtig schotels


Oké. Men brengt zijn vakantie in het buitenland door om te ontsnappen aan de dagelijkse sleur? Dat is ook ontsnappen aan de dagelijkse culinaire gewoonte. Gelukkig hebben we daar een Maraboe Flash voor uitgegeven. Dit verrukkelijke boekje laat de gerechten uit alle werelddelen zo van de pagina's springen. Bij wijze van spreken.

Aldus de achterflaptekst. Toch maar eens gaan lezen, deze 300 recepten van de bekende (?) kok R.J. Courtine en schrijver annex vertaler Hugh Jans. De eigenlijke titel luidt: Maak in uw eigen keuken... de reis om de wereld in 80 schotels én 200 verrukkelijke recepten. Maar dat is te lang om op een 10 centimeter breed en hoog boekje te zetten, als er ook nog een fotootje bij moet.

Eens kijken. We kunnen onze vrienden onthalen op z'n Chinees, Russisch, Scandinavisch of Arabisch. Er worden niet alleen recepten gegeven, nee, er staat ook iets in over de cultuur en gebruiken van elke streek.

Er staan wetenswaardigheden in: waarom bestaat er geen Chester kaas, wat zijn de geheimen van paprika of van Turkse koffie, maar ook de wetten van de joodse keuken. Ten slotte nog een alfabetisch overzicht van alle recepten. Van Aal (gestoofde) tot Zwetschen Knödel. Consequent bibliotheektechnisch, om aal (gestoofde) bij de A weg te zetten en niet bij de G van Gestoofde Aal. Het gaat om de aal, niet om het stoven er van.

Het boekje biedt opschrijfruimte voor goede adressen en recepten om te houden. En ten slotte, ook niet onbelangrijk: een overzicht van reeds eerder verschenen Maraboekjes. Per onderwerp. Ze zijn er over levenskunst, gezondheid, huisinrichting, wetenschap, familieleven, keuken, hobby en luchtvaart. Wordt dus vervolgd. Want ik bezit er al vele. Magnifique.'De reis om de wereld in tachtig schotels' verscheen oorspronkelijk bij uitgeverij Gérard & Co, te Verviers, onder de titel: Le tour du monde en 80 plats'.

Geen opmerkingen: