21 januari 2010

De klas van Tina komt in actie


Een lieverdje is ze niet, Tina van Gaasbeek. Wel het middelpunt van haar klas. En ze heeft haar hart op de goede plaats zitten. Lerares maatschappijleer Petra Kosters is tevens vrijwilligster voor kindertehuis De Zonnebloem. Wanneer Tina van haar hoort, dat het kindertehuis met sluiting wordt bedreigd, besluit ze haar te gaan helpen, samen met de klas.

De klas van Tina zet alles op alles om geld binnen te halen. Tina zelf begint samen met haar vriendin Mieke een oppascentrale. Dat gaat bijna fout, wanneer een man met heel andere bedoelingen naar hen belt. Maar gelukkig kan Tina altijd terecht bij Sjoerd, haar blonde, Friese klasgenoot. Hij is haar rots in de branding en bovendien verliefd op haar.

Met de oppascentrale komen Tina en Mieke ook bij hun gehate leraar Frans terecht. De heer Van Someren wordt door zijn leerlingen Toetje genoemd. Hij heeft de gewoonte om achter elke zin "c'est tout", Frans voor, "dat is alles" te plakken. En hij laat hen vertellen, wat ze van plan zijn. Dan blijkt die gehate leraar nog niet zo heel erg beroerd. In tegendeel. Hij besluit ze mee te helpen en de hele school bij de actie te betrekken.

De klas zorgt voor een onvergetelijke Sinterklaas voor de kinderen van de Zonnebloem. En voor de zieligste gevallen is Tina zelf natuurlijk de reddende engel. Er komt een grote kerstboom, ook al kunnen ze die niet betalen. De school organiseert een fancy fair en ten slotte komt de wethouder langs, om te vertellen, dat de Zonnebloem subsidie zal gaan krijgen en daarmee is de sluiting van de baan.

Anouk van Arnhem droeg De klas van Tina komt in actie met dank op aan Joris, Helma, Monique, Yvonne en Marianne. Een waargebeurd verhaal. De Zonnebloem en Tina's klas hebben echt bestaan. Er zouden nog meer verhalen over de klas volgen. Maar met minder liefdadigheid en puur op fantasie gebaseerd. Tina en haar klasgenoten gaan achtereenvolgens op werkweek, geven een knalfeest en verbouwen de school. Wordt vervolgd, dus. Met alweer illustraties van Herry Behrens.

Geen opmerkingen: