28 maart 2010

Ankie

In het tweede deel van de Goud-Elsje serie ontmoet Els op weg naar haar vakantie adres de familie Tjallinga. Dokter Uco, 'jong, lang en heel blond', getrouwd met Ankie, voorzien van 'grappig onregelmatig geplaatste tanden en mooie diepblauwe ogen'. Twee zoontjes hebben ze. Fokke van vier en Leo van twee. Els reist met haar buren, dokter Auke en mevrouw Marijke Schaafsma. De ouders van haar latere man Taco.

De vader van Uco is architect en blijkt een oude vriend van dokter Auke. En omgekeerd blijken Uco en Ankie vlak bij de zoon Taco te wonen, die ook weer arts is. Ja, de wereld is genoeglijk klein, aldus dokter Auke. En Els vindt het gezin ook zo aardig. Ze hoopt ze nog eens terug te zien. Dat gebeurt ook. Tot en met deel 5 komen Uco en Ankie in de serie voor, zijnde vrienden van Taco en Els en uiteindelijk voorzien van drie zonen en een dochtertje, dat aan wiegendood sterft.

Het verhaal van Ankie heeft Max de Lange later als spin off gebruikt, want het is later uitgegeven als de Goud Elsje reeks.

Ankie Horsman is lerares aan de huishoudschool en vind een baan, buiten hun dorp. Ze gaat op kamers bij de familie Tjallinga. Vader Tjallinga is een vriend van vader Horsman en hij en zijn vrouw hebben enkel zonen. Gerlof, Uco, Meindert en Jurjen.

Gerlof verlooft zich al heel gauw met Puck, een nichtje van Ankie. En het duurt niet lang, of Uco verliest zijn hart aan Ankie. Maar zoals het altijd gaat, in de boeken van Max de Lange, het is niet zo maar patsboem raak. Anders dan de meeste andere meisjesromans, moet hier liefde wel degelijk groeien. Er is zelfs een kaper op de kust, in de vorm van Ru Siderius, een collega van Ankie.

De school heeft een moederlijke, nog niet zo oude directrice, Machteld. En dan is er Juleke, Ankie's vriendin, die zich met firmant Koen Ros verlooft. Natuurlijk is er een jong en sympathiek dominees echtpaar. Ook die komen vaker voor in de boeken van Max. Net als de beschrijvingen van de natuur in Friesland, waar Max zelf geboren en getogen is. Er is een vakantie naar Limburg en eentje naar Oostenrijk.

Er is leed, in de vorm van een overleden moeder en een bijna aan longontsteking bezwijkende vader Horsman. Maar er is ook veel lief. Want natuurlijk komt eerst voor Ru de liefde om de hoek kijken, waarna ook Ankie zich durft te geven aan Uco. En vader, vader wordt natuurlijk ook beter.

De pers heeft dit boek zeer geroemd, wat blijkt uit onderstaande recensies, zo meldt het omslag. Mooi, vlot geschreven Christelijk boek voor meisjes. En het valt ook al jaren bij een katholiek meisje in de smaak, zou ik er persoonlijk aan toe willen voegen.

Geen opmerkingen: