02 november 2009

Goud-Elsje verlooft zich


In dit tweede deel is Elsje intussen Els geworden. Haar goudblonde vlechten heeft ze nog altijd, maar nu langs haar hoofd gebonden. Leeszaal assistente is ze niet geworden. Dat ging alleen maar met een diploma HBS. Daar moest ze, om de financiƫn, na drie jaar af. Maar ze zit toch tussen de boeken, als verkoopster in een kantoorboekhandel in de stad.

Haar vriend en buurjongen Taco is inmiddels afgestudeerd arts. Haar vriendin Poeleke is verhuisd naar Den Haag. Lotty, die een tijdje bij hen ingewoond heeft, zit met haar moeder in Lugano. Ze houdt met alle drie contact, door ze geregeld brieven te schrijven. Maar er komen meer bekenden en vrienden bij.

Meneer en mevrouw Huisman, de eigenaars van de winkel. Oud klasgenoot Jan-Willem, die aanvankelijk alleen maar een paar schriften wilde kopen, maar zich uiteindelijk met haar wil verloven. Els wijst hem af. Niet, omdat het een zuipende losbol is, zoals het in andere meisjesboeken vaak wel gaat. Nee. Ze geeft gewoon niet genoeg om hem.

Mevrouw Van Anholt, lerares Nederlands op de meisjes HBS, die Elsje's eerste werk bij de uitgever voorlegt, en zorgt dat ze het uitgeven. Els noemt haar dan al gauw tante Magda. Tante Loes Verschoor, de vriendin van tante Magda, is er ook. En Han Terhenne, het nichtje van tante Loes, met wie Els dikke vriendinnen wordt. De dames van de sokken stop club. Els leert steeds meer mensen kennen. Mensen met verhalen die de moeite waard zijn.

Els viert haar verjaardag, brengt een bezoekje aan Taco, die aan de Vecht is gaan wonen. Aan Lotty, in Lugano. Aan Poeleke, in Den Haag. Maar ondertussen vergeet ze haar ouders, broer en zusjes niet. Want die zijn er toch ook nog. En Taco, onder alles door. Haar buurjongen, met wie ze zich, aan het eind van het verhaal, verlooft.

Saai? Voorspelbaar? Nee. Gewoon heel mooi geschreven. Zonder rokerige feestjes, zonder opdringerige vriendschappen. Els is lief, spontaan en verstandig. Er gebeuren vervelende dingen, maar nooit heftig. En alles komt uiteindelijk goed. Je moet gewoon wel van haar houden.

Geen opmerkingen: