02 mei 2010

Een stralende dag voor Saskia


De titel slaat op de trouwdag van Saskia en Nick, die tevens het slot van dit wel heel vanzelfsprekende verhaal van Helen Taselaar vormt. Het verhaal is een combinatie van drie eerdere titels. Ik kan je niet vergeten, Jutta uit 1978, Het komt goed, Ellen uit 1981 en Vliegreis naar het geluk uit 1984. En aangezien ik alle drie de titels in mijn bezit heb, kan ik een mooie vergelijking maken.

Een stralende dag voor Saskia is eveneens uit 1984. Hoofdpersoon is Saskia van Iersel. Ze is twintig en verzorgt sinds de dood van haar moeder het huishouden. Vader hertrouwt met 'tante Tiny' en Saskia kan een baan gaan zoeken. In Vliegreis naar het geluk is het de vader van hoofdpersoon Miranda, die overleden is en moeder, die hertrouwt. Saskia leert Nick kennen in de soos. Ook Jutta en Ellen leren hun toekomstig man in de soos kennen. Ze krijgen er ook alle drie een vriendin. Die van Saskia heet Annelies.

Nick is in het dagelijks leven bedrijfsleider en wordt tevens chef van Saskia, wat ze niet meteen in de gaten heeft. Bovendien blijkt Nick de neef van tante Tiny. In het geval van Miranda is Roy de zoon van de compagnon van haar vader.

In alle drie de gevallen zijn er aardige chefs, die eerder een blauwtje hebben gelopen bij de hoofdpersoon. En in alle drie de gevallen blijken ze dan vervolgens 'plotseling' verliefd te worden op een vriendin van de hoofdpersoon. In dit geval zijn het Reinout en Tamara.

Natuurlijk is er ook een concurrente, een knappe en opvallende vrouw, die probeert de man van de hoofdpersoon voor zich in te palmen. Dat gegeven komt in bijna alle boeken van Helen Taselaar voor. In dit geval is het een tijdelijke collega en heet ze Suze van Schijndel. En er is, zoals zo vaak, weer iemand die het in dat geval voor de hoofdpersoon oplost, door met de man in kwestie te gaan praten. In dit geval is dat Saskia's collega Connie.

Daarnaast speelt er een paard een rol. Pancho, het paard van de schillenboer, in dit geval. Jutta en Miranda rijden geen paard, maar op het moment dat dit boek verscheen had Helen Taselaar al een hele serie over Manage Picadero op haar naam staan.

Kortom: hoofdpersoon leert een man kennen, wordt aarzelend verliefd, schijnbaar bedrogen en daarna gelukkig voor de rest van haar leven. Een overbekend gegeven in een overbekende context. Met mooie plaatjes van Herry Behrens, wederom. Om te lezen en terug in de kast te zetten. Veel moeite kan het Helen Taselaar niet gekost hebben, dit verhaal.

Geen opmerkingen: