20 mei 2010

Riet Berkhout


Met dit zesde deel uit de Goud Elsje serie ben ik ooit begonnen. Op mijn dertiende kocht ik het als afgeschreven boek voor een gulden in de bibliotheek. Het viel onder de C-boeken, in die tijd. Tussen 12 en 15 jaar, aldus de bibliotheek. Maar eigenlijk was het lectuur voor volwassenen. En ik vond het mooi. De andere delen leende ik later, in de bibliotheek. Het zou nog tot 1992 duren, voor ik weer een paar delen kopen kon. En pas in 1995 had ik de serie compleet.

In de jaren daarna heb ik een aantal nieuwere drukken weten in te ruilen voor oudere. In de oudere drukken staan soms enkele fragmenten, die in de nieuwere edities zijn weg gelaten. Zo ook in deze Riet Berkhout. Die extra pagina maakt het verzamelen nog eens zo leuk.

Riet is de jongste zus van Els. Het nakomertje van de familie is inmiddels uitgegroeid tot een jonge vrouw van 23. Ze is onderwijzeres op het dorp en woont met haar vader en zus Nel nog altijd in Ons Nestje. Moeder Berkhout is intussen overleden. En ze heeft een fijne vriendschap verbroken, omdat de jongeman in kwestie ongelovig was. Zus Els en zwager Taco vinden dat Riet eens buiten het dorp moet gaan kijken. Ze hangt te veel aan thuis en wat meer is: ze heeft geen vriendinnen of vrienden. Zelf zegt ze, dat ze die niet nodig heeft, maar haar zus denkt daar anders over.

Riet zoekt en vindt een baan in een dorp aan de voet van een berg, met veel bos. Ze krijgt een kamer in pension 'Marion'. Ze heeft een moeilijke start, maar al gauw raakt ze aardig thuis. Dat komt vooral door Symone Swierstra, die de zolderverdieping bewoont en een echte vriendin van haar wordt. Maar ze heeft ook veel steun aan Jet Verdoorn, haar collega uit de eerste klas. Een moederlijke vrijgezelle vrouw van begin vijftig, met een eigen boerderijtje, dat ze My Castle heeft gedoopt.

De belangstelling van een verloofde dorpsgenoot weet ze snel van zich af te schudden. Dat wordt een ander verhaal wanneer Warner overkomt. Een neef van tante Jet, die met verlof is uit Canada. Bezig om kweker te worden en op zoek naar een vrouw. Eentje die van aanpakken weet en die Engels spreekt. Riet wil er eerst niet aan toegeven. Maar al gauw verliest ze haar hart aan deze sympathieke man met zijn donkere stem, haar en ogen, die haar in alles zo heel erg aan haar overleden broer Joop doet denken.

Riet kan haar familie, het dorp en haar werk maar moeilijk missen. Toch besluit ze, een maand nadat ze hem heeft leren kennen, Warner al achterna te reizen. Getrouwd en wel. Of het in het echte leven ook zo zou kunnen aflopen? Je kunt pas met een man trouwen als je op drie vragen een bevestigend antwoord krijgt, aldus vader Berkhout. 1. Kent hij de Here en leeft hij met Hem? 2. Kan hij zijn vrouw behoorlijk onderhouden en 3. Hebben jullie elkaar werkelijk lief en zijn jullie niet zo maar een beetje verliefd. In Engeland zeggen ze dan, in goede en in kwade dagen.

Ja, Riet heeft op alle drie de vragen een bevestigend antwoord. En dus gaat ze mee naar Canada en laat alles achter zich. Zus Els en haar inmiddels vier kinderen. Zus Nel, die een man gevonden heeft. Haar vader, nu nog alleen op Ons Nestje en tante Jet, wie ze heel erg zal gaan missen.
In de volgende delen komt Riet op de achtergrond nog terug. We verliezen haar niet helemaal uit het oog, dus.

Geen opmerkingen: