20 oktober 2010

Jessie op de hitlijst


Wat dit boek bijzonder maakt? Ik heb het van de schrijfster zelf gehad. Die heeft op de mavo een lezing gegeven, als vriendin van onze lerares Nederlands. Haar handtekening staat er in, met een datum. 27 februari 1986. Zo lang is het al geleden. Anouk zou in de jaren daarna nog veel meer gaan schrijven in deze strekking. Alleen dan niet meer met de illustraties van Will Berg, maar van Herry Behrens

Jessie op de hitlijst, dat verscheen in 1981, is het eerste werk van Yolanda Edens onder haar pseudoniem, Anouk van Arnhem. Een meisje in de hitparade, terwijl ze nog op school zit. Iets waar jonge meisjes van dromen. Wat geschreven is voor de verkoop. Dat had Anouk goed gezien.

Het gaat dus over Jessie, die eigenlijk Jessica heet. Maar niemand noemt haar zo. Ze zit in 4 havo, maar in leren heeft ze niet zo veel zin. Ze is dan ook al een keer blijven zitten. Het liefst zou ze zangeres worden. Ze heeft al wel zangles, maar onder voorwaarde, dat haar schoolwerk er niet onder lijdt. Als ze weer blijft zitten, zal ze met zingen op moeten houden.

De dreiging van opnieuw zittenblijven is er wel. Maar de sprong naar het succes ook. En die blijkt kinderlijk eenvoudig. Jessie heeft een grote rol in de schoolmusical. Tijdens de uitvoering zit Carlo Piëtro in de zaal. Zoon van een grote platenbaas en broer van een klasgenoot van Jessie. Het is zijn taak jong talent op te sporen en hij ziet het helemaal zitten met Jessie. Maar hij heeft haar nog niet zo maar gevonden.

Om het verhaal een beetje spannend te houden, volgen er nu een aantal stiekeme dingen. Zaken die eigenlijk niet kunnen en die de wederzijdse ouders ook niet eens meteen opmerken. Jessie gaat voorwaardelijk over en moet haar zangles opgeven. Maar de zanglerares is bereid haar in het geniep les te geven. Het is eigenlijk helemaal niet de bedoeling dat Jessie een plaatje op gaat nemen, vindt vader Piëtro. Ze is nog minderjarig.

Maar dan besluit Carlo dat ze ook best buiten de ouders om een plaat op kunnen gaan nemen. Jessica's broer zit intussen het complot en Anneke, zanglerares. Pas wanneer er een brief van de Hilversumse studio's arriveert valt voor de ouders De Groot het kwartje.

Komt het nog goed? Ja, maar niet meteen. Er volgt een ruzie tussen Jessie en haar vader, tussen Carlo en zijn vader en tussen Jessie en Carlo. Ze is intussen aardig verliefd op hem geworden en ineens is die zangcarrière niet belangrijk meer. Zelfs niet, als haar plaat wordt uitgebracht en ze mag optreden in een landelijk bekend programma. Zelfs niet, als ze een platencontract mag tekenen, met toestemming van haar ouders. Het is pas weer helemaal goed, als Carlo in de zaal blijkt te zitten. En hij haar met een bos rozen opwacht, met de mededeling dat ze in de hitparade staat.

En de school? Haar diploma? Ach. Dat doet er ineens niet meer toe. Terwijl het een halfjaar eerder nog zo belangrijk was.

Geen opmerkingen: