07 november 2010

Moeder Els


Els is inmiddels halverwege de dertig. Een echte doktersvrouw, met nog altijd een hulp in de huishouding. Haar man, Taco, is nog altijd een druk bezet huisarts. De oudste zoon, Auke, is vijftien. Hij zit in de vierde van het gymnasium, met een goed verstand. Maar zin in leren heeft hij niet. Er is veel anders, wat telt. Auke is op de leeftijd van vragen stellen, van kritiek geven, van niet alles meer zo maar aannemen.

Dochter Mattie is dertien. Een droomstertje op de mulo, dat genoegen neemt met een zes. Jammer, maar het is niet anders. Dan is er nog Gert van tien en Marijke van zeven. Els heeft het er maar druk mee.

Het is een laatste eindjes aan elkaar knopen deel. Een echte afronding. Van iedereen wordt verteld hoe het nu met ze gaat. Zus Nel is inmiddels getrouwd en voor de vierde keer zwanger. Drie kinderen van haar man Jaap, de oudste van een Canadees. En dan heeft ze nog drie kinderen van Jaap op te voeden. Jaap, die intussen eigenaar van het schildersbedrijf, waar hij eerst nog knecht was.

Jongste zus Riet zit in Canada, met haar man Warner, die in deeltijd studeert aan de landbouwuniversiteit. Tante Jet, de oud collega van Riet en de tante van Warner, heeft contact gehouden met de familie. Ze is juist terug van een half jaar Canada en doet verslag van Riet, Warner en hun dochtertje Martie.

Vriendin Lot komt nog voorbij. Getrouwd met Remco Vegter, die een dochtertje heeft uit zijn eerste huwelijk. Annètje Vegter is uiteraard een vriendin geworden van Mattie, de dochter van Els.

Vader Berkhout wordt ouder en heeft de kwekerij inmiddels van de hand gedaan. Maar hij woont er nog steeds. En is ook nog steeds de oude en wijze raadgever van Els. Hij praat zelfs met Auke, die verder naar niemand luisteren wil. Tante Magda en tante Loes uit 't Peppelhofke komen voorbij. En haar vriendin Han. Die wordt moeder van een dochter.

Het is weer winter, herfst, lente en zomer. Elk met mooie beschrijvingen. Er is leed en er is zorg, er is geluk. Zoals Max de Lange dat altijd goed weet te doen en in de voorgaande negen delen van Goud-Elsje al heeft bewezen. Dit laatste deel is ongetwijfeld op verzoek van de uitgever geschreven. En maakt de serie compleet.

Twintig jaar uit het leven van Els Schaafsma-Berkhout. Einde.

Geen opmerkingen: