09 januari 2011

Als reisleidster op pad!


Dit boek verscheen in 1984 onder de titel: Ankie als reisleidster. Een paar jaar later werd het herdrukt onder de titel: Als reisleidster op pad!
Waarschijnlijk moest die tweede titel meer aanspreken en dus leiden tot betere verkoop van het overigens best wel leuke verhaal. Ankie van Loon heeft haar havo diploma behaald en weet nog niet wat ze moet gaan doen. In verder leren heeft ze geen zin. Maar baantjes met alleen een havo diploma zijn ook niet gemakkelijk te krijgen.

Via een relatie van haar vader krijgt Ankie de tip om te solliciteren naar een baantje op het reisbureau als administratieve kracht. Het is maar voor de zomermaanden en hoewel Ankie het al helemaal ziet zitten, is het nog niet gezegd dat ze de baan ook echt krijgt. Anouk van Arnhem is wat realistischer in het vertellen dan haar voorgangsters twintig jaar eerder. Daar kregen de hoofdpersonen vanzelfsprekend de baan.

Ankie krijgt de baan ook, maar alleen voor de beloofde zomermaanden. Wel krijgt ze de kans om in te vallen als reisleidster voor een groep Amerikanen naar Madurodam. Haar vriend Pim vindt het helemaal niet leuk, dat ze zo veel werkt in de zomer en dat ze elkaar zo weinig zien. Ankie gaat zelfs nog veel meer excursies begeleiden. Luuk, de chauffeur van de Madurodam trip vindt haar een goede kracht en tipt haar baas, wanneer reisleidster Anneke door een gebroken been lang uit de roulatie zal blijven.

Er gebeurt van alles, op de reizen die Ankie meemaakt. Overboekte hotels, ruziƫnde echtparen, een defecte bus in het donker en een vrouw die op het punt van te vroeg bevallen staat. Ze weet het allemaal goed op te lossen. Tussen Pim en haar botert het steeds minder goed en uiteindelijk zet ze zelf een punt achter hun relatie. Haar baan zit er op. Geen reisjes meer met Luuk, de aardige buschauffeur, geen verkering meer met Pim en geen werk meer op het gezellige reisbureau. Wat zal ze alles missen.

Niet helemaal alles. Want de directeur van het reisbureau biedt haar een baan aan. Met een proeftijd en op voorwaarde dat ze een cursus tot reisleidster volgt. Leuke, unieke kans maar wel nog steeds heel realistisch beschreven. Het gaat allemaal niet vanzelf. En Luuk? Die vindt haar wel aardig, maar tot een relatie komt het nog niet. En ook dat is veel meer naar de werkelijkheid dan de meisjesromans van vroeger.

Geen opmerkingen: