02 januari 2011

Loes geeft het stuur over

De eerste druk van Loes geeft het stuur over, verscheen bij West-Friesland. Ik kocht het in 2004. De omslagtekst is wervend en luidt: Alle dagen van de week doet Loes, een jolig meisje van twintig jaar, netjes haar werk op kantoor. Maar op de Zaterdagmiddagen verwisselt zij de type-machine voor het stuurrad. Loes' vader heeft namelijk een autobedrijf en -rijschool en Loes heeft net zo lang gebedeld tot zijn de Zaterdagmiddag autorijlessen mag geven. Zij vat haar baan serieus op en dat ze in die lesuren veel mensenkennis op doet, is wel zeker. Ook de komische kant ontbreekt niet. Natuurlijk heeft ze een boezemvriendin, waar ze lief en leed mee deelt en verder kabbelt haar leventje genoeglijk verder in het gezellige, drukke gezin. Hoe ze de man van haar dromen ontmoet is een geheimpje tot het laatste hoofdstuk. Wel heeft een auto er mee te maken, maar verder...

Jaren later nam uitgeverij Kluitman het verhaal over en gaf het uit in de Romanserie pockets. Hans Borrebach vernieuwde het omslag en ook de tekst, ditmaal op het achterflap is danig gemoderniseerd. Loes is niet jolig meer, maar leuk. Ze werkt nu ergens op een kantoor. Voor de man in het verhaal is wat meer tekst gereserveerd. Het is een jongeman die meer oog blijkt te hebben voor zijn charmante lerares dan voor de weggebruikers en zijn wagen!En dat Loes ondanks alles niet boos kan zijn op haar zo onhandige leerling, is voor ons een aanwijzing, in welke richting dit gezellige boek wel gaat, dat blijkt trouwens al duidelijk uit de titel!

Een kantoorjuffrouw annex rij instructrice dus. Met een strenge vader en een zorgzame moeder. Twee oudere broers, een jongere zus. Zusje Annelies is een moeilijk opvoedbaar kind, zoals Monique Terborg uit de Ineke en Anneke serie. Broer Niek geeft de rijlessen en is een blonde charmeur die het leven niet zo nauw neemt. Oudste broer Herman is melancholisch en een tweede vader.

Loes heeft inderdaad een vriendin, Tineke. Ze studeert piano en dweept met een pianist, André Marius. Wanneer ze achter zijn ware aard komt, ziet ze al gauw in, dat dat niets met liefde te maken heeft. Loes heeft al gauw door, wat er speelt. En ze krijgt gelijk. Herman verlooft zich met Tineke. Er speelt meer, dat Loes allemaal vanaf een afstandje eerder in de gaten krijgt dan de anderen. In het laatste hoofdstuk moet het allemaal opgelost worden.

Vriendin van kantoor Letty met de chef, Wim Cock. Broer Niek met een oud leerlinge, Nora Terhaer. En Loes zelf, met de onhandige leerling, die een 24 uurs betrouwbaarheidsrit heeft gewonnen. Die alleen maar les nam om Loes beter te leren kennen. En zo is er weer een verhaal in Koen-Conrad stijl ten einde. Er is dan ook nog een zieke vader voorbij gekomen die beter wordt en zusje Annelies die met de verkeerde vrienden om gaat. Allemaal al eerder gelezen. Met illustraties van Hans Borrebach.

Geen opmerkingen: