Olga Hovingh is wees. Haar moeder is pas onlangs overleden en van het plan, Nederlands te gaan studeren, kan niets terecht komen. Olga moet geld gaan verdienen. Ze vindt een pension en al snel ook een baan. Op de boekenafdeling van een warenhuis, dat binnenkort zal openen.Wanneer haar vader is overleden, wordt niet verteld. Blijkbaar heeft Olga ook geen familie of bekenden meer, die zich over haar ontfermen, want er wordt over niemand gesproken. Als in Remy in Alleen op de wereld.
In het warenhuis sluit zij vriendschap met Margreet, die al wat ouder is en pas haar verloving heeft verbroken. Margreet is de oudste van een groot gezin, waar Olga meteen hartelijk wordt ontvangen. Ook Margreet heeft geen vader meer, maar dat wordt deels goedgemaakt door oom Freek Marlot. De jongere broer van moeder, waarschijnlijk, want dat wordt in het boek niet met vermeld.
Op de boekenafdeling werkt verder nog Marijke, vijftien jaar, net geslaagd voor de Mulo. En Ank, die een paar jaar in een bibliotheek heeft gewerkt en door protectie van een der chefs als tweede verkoopster op de boekenafdeling is gaan werken. Tussen haar en Olga, die derde verkoopster is, is er al snel sprake van vijandschap, aangezien Olga haar werk veel beter doet. De chef heet Walter van der Griendt, een aardige, wat stille man, die zich later met Margreet verloofd. En de pianiste van de muziekafdeling, Erna. Zij is een jonge weduwe van goede komaf, waar Ank zich maar al te graag aan spiegelt. Die zou dolgraag zo'n luxueus leventje willen leiden, maar heeft er het geld niet voor. Ank zet zich tot stelen en wordt uiteindelijk ook betrapt.
En dan zijn er natuurlijk nog de interessante klanten, waar dokter Van Leeuwen, leraar Nederlands aan een gymnasium er een van is. Hij is begin veertig en al meteen gecharmeerd van Olga. Als hij van haar hoort, dat ze eigenlijk Nederlands had willen gaan studeren, biedt hij haar aan, eens bij het Leeskabinet voor haar te informeren. Daar zou ze qua werk veel beter op haar plaats zijn. Olga gaat er op gesprek, maar zodra ze hoort, dat ze er pro deo moet gaan werken, haakt ze af. De vriendschap met dokter Van Leeuwen blijft, evenals die met zijn oude moeder, met wie hij samenwoont. Maar als hij uiteindelijk voorstelt, met haar te trouwen, wijst ze hem af en strandt de vriendschap. Olga mag dan alleen zijn, zo maar trouwen wil ze toch ook niet.
Ze vindt binnen het warenhuis een andere baan, op de Giftshop. Via bemiddeling van de personeelsfunctionaris wordt ze leider van het zomerkamp van het warenhuis voor de jongere medewerksters. En uiteindelijk wordt ze verkoopster in de Boatshop, de varende variant van het warenhuis. Er moet nog getrouwd worden ook. Of ten minste een nieuw huwelijksaanzoek worden gedaan. Van dokter Van Leeuwen heeft ze dan al heel lang niets meer gehoord. Het is dan ook niet opnieuw van hem, maar van Freek Marlot. En ze geeft hem haar jawoord. Maar nog niet meteen. Want er zijn eerst nog wat dingen die ze 'met zichzelf moet uitvechten'. Daarom gaat ze eerst nog met de Hollandia op pad.
Wijze woorden en een wijs besluit voor een meisje van amper twintig. En daarmee eindigt dan ook het verhaal. Hans Borrebach voorzag het omslag van Olga met twee heren. Freek en dokter Van Leeuwen. 'hechte vriendschap en - als zij voor de tweesprong staat en de goede keuze doet - ook de liefde, aldus de wervende achterflaptekst. Met Ank en Erna heeft het nooit geboterd, van Margreet en haar familie lezen we na de verloving niets meer en met dokter Van Leeuwen wordt ook niet meer gesproken na dat mislukte aanzoek. Over welke hechte vriendschap het dan wel gaat, mag de lezer raden. Veel blijven er niet meer over.
Zoek je iets?
Arja Peters (ps. van Chinny van Erven)
correspondentie
De klas van Tina (serie)
De Wildhof (serie)
Fietsclub 'Krap bij Kas' (serie)
Freddy Hagers (ps. van G. Betlem)
Goud-Elsje (serie)
Hans Borrebach (auteur)
Hans Borrebach (ill.)
Helen Taselaar
Herry Behrens (ill.)
Herson (is ps. van Herry Behrens; ill.)
huishoudboeken
Ik kan serie
Inge Neeleman (is pseud. van Helen Taselaar)
Jeugdhotel De Witte Hengst (serie)
Kluitman Jeugdserie
Manege Picadero (serie)
Max de Lange-Praamsma
meisjesroman
Mien van 't Sant
Netty Koen-Conrad
Prisma boeken (serie)
Rie Reinderhoff (ill.)
Sanne van Havelte
Sneeuwbalserie
Uitgeverij De Eekhoorn
uitgeverij Elsevier
uitgeverij Van Holkema en Warendorf
Uitgeverij West-Friesland
Witte Raven Jeugdpockets
woninginrichting
Zonne-reeks
Zonnebloem serie
Over mij
- Marieke
- Omdat oude boeken nog steeds leuk zijn om te lezen, maar omdat er meer is om over te schrijven. Sinds kort dus naast boeken ook oude spullen met een verhaal.
13 februari 2013
Voor de tweesprong
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten