12 maart 2014

Zuid Amerikaanse dansen

KEN UW SPORT, zo begint de achterflaptekst, vetgedrukt en in hoofdletters. Onder deze verzameltitel brengen wij een serie aantrekkelijke sportboekjes grotendeels als bewerking van de in Engeland zeer populaire "Know the Game" serie.
Waarmee in een zin een mooie bibliotheektechnische uitdaging is samengevat. Die van het titelbeschrijven. De formele ontsluiting, om precies te zijn. Want wat is nu de titel van dit boekje? Ken uw sport : Zuid Amerikaanse dansen, Ken uw sport, of Zuid Amerikaanse dansen? In zo'n geval moet je als bibliothecaris kijken naar wat de titelpagina vermeldt, zo leerde ik ruim twintig jaar geleden. Nieuw probleem, die is er niet. We vallen meteen met de deur in huis, in de vorm van een voorwoord, door Dini en John Moss. Die, aldus het omslag, de Nederlandse bewerking hebben verzorgd.

De serie Ken uw sport is in de KB catalogus als reeks opgenomen. De Engelse variant ook. Wanneer je daar op zoekt, krijg je een heleboel titels. De serie is gestart in 1955, en dat moet ook ongeveer het jaar van uitgave van dit deeltje zijn. Precies weten doe ik het niet, want deze titel is niet als afzonderlijk deel in de catalogus opgenomen.

Hoe dan ook, het is een leuk nostalgisch boekje, waarin de Zuid Amerikaanse dansen rumba, samba, paso doble en jive in woord en beeld worden beschreven. De chachacha ontbrak nog, in die tijd. Bovendien werd het nog niet aangeduid als de Latijns Amerikaanse dansen, hoewel de Engelse titel dat al wel deed. De beschreven passen zijn in die jaren niet veranderd. In de jaren negentig leerde ik ook nog een alemana in de rumba en een fallaway in de jive. Al deed ik dat wel in de praktijk, niet uit een boekje. Natuurlijk is het verstandiger om een cursus voor de Zuid Amerikaanse dansen er bij te volgen, zo geven de samenstellers tot slot mee. Want zo'n boekje is leuk, leren doe je het pas echt in clubverband. En dan de gezellige sfeer van de dansschool en het met meerdere paren op de vloer staan, zo schrijven ze verder. Ja, dat was toen een voordeel en dat bleef het, ook dertig, veertig jaar later.

Uiteindelijk kunnen de prestaties worden beoordeeld met een Medal Test Zuid Amerikaanse dansen, zo wordt vermeld. Een mooie benaming, voor wat in mijn tijd nog slechts botweg Afdansen heette. En die stichting Stibeda, Stichting Beter Dansonderwijs, bestond toen ook al niet meer. Dat werd de Nederlandse Bond voor Dansleraren, denk ik. Stibeda vond ik nog terug op Catawiki en Marktplaats, als leverancier van stijldansplaten uit die tijd.

Het boekje zelf vond ik ook een aantal keer terug, op tweedehands sites. Voor het tien- tot twintigvoudige van wat ik er voor betaalde. Mijn exemplaar scoorde ik voor vijftig cent, op de eens zo succesvolle Boekenmarkt van Bredevoort. Twee jaar geleden was dit er mijn enige vondst nog maar. Maar dat is een ander verhaal. Het is wel een leuke vondst. Nu nog op zoek naar dat andere deeltje, waar de keerzijde van de kaft aan de achterzijde over spreekt: De tango, Engelse wals, Quick Step en Slow Foxtrot vindt u in het boekje DANSEN, eveneens in de Serie "Ken uw sport" à f 1,75. Vraag uw leverancier!

Of schuim uw vertrouwde marktadresjes af tot u het voor een prikje aangeboden ziet worden, in mijn geval. Wordt vervolgd, hoop ik.

Zuid Amerikaanse dansen verscheen oorspronkelijk bij uitgeverij Educational Productions te Londen, onder de titel: Know the game, Latin American dancing.

1 opmerking:

Jeetje Van Wijhe-Fuchs zei

Heerlijk om in de oude boeken te neuzen! Je schrijft erg leuk.