06 april 2015

Keukengeheimen in glas en blik


Dit is, aldus de tekst op de achterzijde, geen kookboekje zoals er dertien in een dozijn gaan. Wat het wel is? een culinaire reisgids om onder alle omstandigheden steeds weer met succes te raadplegen. En dit is nog maar het begin. Deze hele Maraboe Flash staat vol met zulke kook proza.

U moet er in willen geloven!  Zo begint de inleiding. Trek u, als kundig huisvrouw niets aan van uw vrees de minachting van uw man op de hals te halen, wanneer u eens een gerecht uit blik serveert. Want daar laat u het niet bij. Blikconserven vormen slechts een onderdeel van uw maaltijd. Wanneer u het daarbij zou laten, ja dan heeft hij recht van spreken.  Maar nu niet.

Eerst worden de vooroordelen over blikvoer weggenomen. Het is wel gezond. Je kunt het verschil met verse groenten niet proeven. Het spaart tijd. Het is gemakkelijk wanneer men onverwacht gasten krijgt. Er is zo veel keus. Veel meer keus dan nu, zelfs. Want van sla of bleekselderij in blik had ik nog nooit gehoord. Of van vier soorten champignons. Drie soorten doperwten. Krab of kreeft.

Al dat voedsel gaan we, geheel volgens de normen van de jaren zestig, eens goed van vet voorzien. Met gesmolten boter, gebraden in de boter, voorzien van een gebonden saus met maïzena of bloem. Aangemaakt met olie of mayonaise. Of een combinatie daarvan. Er zijn veel recepten. Er is een aantekeningen lijstje, waarin de vrouw des huizes kan bijhouden wat in de smaak viel en wat niet.

Er gaat een nieuwe wereld voor u open zo begint de titelpagina enthousiast. Jawel. Maar gemakkelijker werd het er nog aldoor niet op. Koken met behulp van voedsel uit glas en blik was slechts een aanvulling. Geen vervanging. Want anders had de heer des huizes nog gelijk ook, als hij ging mopperen. Het moest allemaal wel voedzaam en smakelijk blijven. En vol cholesterol. Maar dat woord was nog niet tot de kookboeken doorgedrongen.'Keukengeheimen in glas en blik' verscheen oorspronkelijk bij uitgeverij Gérard & co te Verviers, onder de titel: La bonne cuisine à l'ouvre-boîtes. 

Geen opmerkingen: