Zoek je iets?
Arja Peters (ps. van Chinny van Erven)
De Wildhof (serie)
De klas van Tina (serie)
Fietsclub 'Krap bij Kas' (serie)
Freddy Hagers (ps. van G. Betlem)
Goud-Elsje (serie)
Hans Borrebach (auteur)
Hans Borrebach (ill.)
Helen Taselaar
Herry Behrens (ill.)
Herson (is ps. van Herry Behrens; ill.)
Ik kan serie
Inge Neeleman (is pseud. van Helen Taselaar)
Jeugdhotel De Witte Hengst (serie)
Kluitman Jeugdserie
Manege Picadero (serie)
Max de Lange-Praamsma
Mien van 't Sant
Netty Koen-Conrad
Prisma boeken (serie)
Rie Reinderhoff (ill.)
Sanne van Havelte
Sneeuwbalserie
Uitgeverij De Eekhoorn
Uitgeverij West-Friesland
Witte Raven Jeugdpockets
Zonne-reeks
Zonnebloem serie
correspondentie
huishoudboeken
meisjesroman
uitgeverij Elsevier
uitgeverij Van Holkema en Warendorf
woninginrichting
Over mij

- Marieke
- Omdat oude boeken nog steeds leuk zijn om te lezen, maar omdat er meer is om over te schrijven. Sinds kort dus naast boeken ook oude spullen met een verhaal.
06 april 2015
Keukengeheimen in glas en blik
Dit is, aldus de tekst op de achterzijde, geen kookboekje zoals er dertien in een dozijn gaan. Wat het wel is? een culinaire reisgids om onder alle omstandigheden steeds weer met succes te raadplegen. En dit is nog maar het begin. Deze hele Maraboe Flash staat vol met zulke kook proza.
U moet er in willen geloven! Zo begint de inleiding. Trek u, als kundig huisvrouw niets aan van uw vrees de minachting van uw man op de hals te halen, wanneer u eens een gerecht uit blik serveert. Want daar laat u het niet bij. Blikconserven vormen slechts een onderdeel van uw maaltijd. Wanneer u het daarbij zou laten, ja dan heeft hij recht van spreken. Maar nu niet.
Eerst worden de vooroordelen over blikvoer weggenomen. Het is wel gezond. Je kunt het verschil met verse groenten niet proeven. Het spaart tijd. Het is gemakkelijk wanneer men onverwacht gasten krijgt. Er is zo veel keus. Veel meer keus dan nu, zelfs. Want van sla of bleekselderij in blik had ik nog nooit gehoord. Of van vier soorten champignons. Drie soorten doperwten. Krab of kreeft.
Al dat voedsel gaan we, geheel volgens de normen van de jaren zestig, eens goed van vet voorzien. Met gesmolten boter, gebraden in de boter, voorzien van een gebonden saus met maïzena of bloem. Aangemaakt met olie of mayonaise. Of een combinatie daarvan. Er zijn veel recepten. Er is een aantekeningen lijstje, waarin de vrouw des huizes kan bijhouden wat in de smaak viel en wat niet.
Er gaat een nieuwe wereld voor u open zo begint de titelpagina enthousiast. Jawel. Maar gemakkelijker werd het er nog aldoor niet op. Koken met behulp van voedsel uit glas en blik was slechts een aanvulling. Geen vervanging. Want anders had de heer des huizes nog gelijk ook, als hij ging mopperen. Het moest allemaal wel voedzaam en smakelijk blijven. En vol cholesterol. Maar dat woord was nog niet tot de kookboeken doorgedrongen.
'Keukengeheimen in glas en blik' verscheen oorspronkelijk bij uitgeverij Gérard & co te Verviers, onder de titel: La bonne cuisine à l'ouvre-boîtes.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten