15 november 2015

De treinreis van Rob en Marian

Van oudsher hebben treinen een grote plaats in de kinderbelangstelling ingenomen. Zo begint het inmiddels tachtig jaar oude voorwoord. Als kinderen eenmaal vier, vijf jaar oud zijn is een boek met plaatjes alleen niet voldoende meer. Het verhaal begint de belangstelling te wekken. Zo is dus dit boek ontstaan. Een voorleesboek voor kinderen, over een treinreis.

Op de website Langs de rails wordt het boek ook genoemd. Niet om het verhaaltje, zo staat er, maar om de plaatjes. Want die geven een aardig tijdsbeeld. Dat is ook precies de reden waarom ik het boek kocht. Om de foto's. Van het station, de treinen, de omgeving uit de jaren dertig. Er zijn nog bagage karretjes, kaartjes voor de eerste, tweede en derde klas. De restauratiewagon, de stoomlocomotief, een enkele elektrische trein. Het staat allemaal op de foto.

De Nederlandse Spoorwegen heeft medewerking verleend, zo staat er. Daarom was het mogelijk, foto's te maken op plaatsen waar het normaal verboden toegang is voor onbevoegden. Er werden ook foto's ter beschikking gesteld. Alles staat er op. Alleen den conducteur is nergens te zien. Jammer, want een kaartje knippen zou toen toch ook gewichtig zijn geweest. Maar ach. Echt missen doe je het niet.

Op Catawiki wordt het boek, afhankelijk van de staat waarin het verkeert, geschat op een waarde tussen de 15 en 35 euro. Ik kocht het afgelopen zomer voor 14 dan wel 34 euro minder. Je vraagt je toch werkelijk af, waar ze dat soort prijzen vandaan halen. Hoe dan ook, het is een leuk boek. En nee, ik verkoop het niet. Zelfs niet voor vijfendertig euro. Het gaat mij om het tijdsbeeld van toen, dat dit boek zo mooi weergeeft. Dat is onbetaalbaar.

Geen opmerkingen: