09 januari 2017

Dan begint het leven

Alix, Annelies, Violet en Betty hebben geen moeder meer. Huishoudsters en werksters zijn gekomen en gegaan. Hun vader is altijd aan het werk. Omdat de vier zussen allemaal ook al een baan hebben, is het huishouden er danig bij ingeschoten. Dan komt het bericht van vader dat hij hertrouwd is, met Lidewij Punt. Of ze dat maar even willen accepteren en zorgen dat ze welkom is. Wat natuurlijk niet gebeurt.

Hun stiefmoeder is een werkende vrouw geweest. Ze had een eigen huis en een goede baan op kantoor, maar die gaf ze allebei op voor een bestaan als huisvrouw. Met minder geld en veel meer zorgen. Eerst het huishouden op orde. Dan zorgen dat de kinderen haar accepteren. Het lukt haar verbazend snel.

Tegelijkertijd komt de liefde om de hoek kijken. Voor Betty is er Theo, die ze op vakantie leert kennen. Voor Annelies was het altijd al Sjaak. En wanneer de gemeente Sjaak uit zijn eigen huis wil zetten - woningnood - wordt er snel getrouwd. Zonder veel woorden. Voor Violet is er Rogier, maar dat gaat nog niet vanzelf. En Alix, dat is een verwend nest, dat haar hond bederft. Die moet eerst een paar tegenslagen krijgen, zodat ze vanzelf een toontje lager gaat zingen.

Theo blijkt een leeghoofd en Betty beëindigt de verloving. Zonder al te veel drama. Ze besluit haar kantoorbaan er aan te geven en te gaan werken als leerlingverpleegster. Moeder Lidewij blijkt nog jong genoeg om een baby te krijgen. En ook Annelies is zwanger, nog voor dat het verhaal uit is. Alix' hond overlijdt. Ze voelt genegenheid voor de dierenarts, veel ouder dan zij. Maar of dat wat wordt, komen we niet te weten. Ook Alix maakt een carrièreswitch. Geen modetekeningen meer, maar een baan op kantoor.

Dat is dus het leven? Een andere werkkring kiezen? Weten wanneer je een relatie moet beëindigen omdat je er geen toekomst mee kunt opbouwen? Juist heel snel huisvrouw worden, terwijl je elkaar nog helemaal niet zo goed kent? Hoe oud de vier zussen zijn, kom je niet te weten. Ze moeten ergens rond te de twintig zijn, allemaal. Het is blijkbaar volwassen genoeg, voorzien van de juiste ervaring om dergelijke belangrijke besluiten te nemen. De weg er naar toe wordt verder niet uitgewerkt. En dat is jammer. Want zo werd het meer een opsomming van feiten dan een echt verhaal.


Geen opmerkingen: