12 oktober 2009

Ineke en Anneke hebben een baan

Vriendinnen zijn ze nog altijd, donkere Anneke en blonde Ineke. Ook in dit tweede deel. In huize DeClerq woont verstrooide oom nog altijd met vinnige tante. En mag Anneke niets anders doen dan aangenaam gezelschap zijn. Liever zou ze werken, zoals Ineke. Die heeft een baan als assistent verkoopster in de bontzaak, van meneer Moss.

Anneke krijgt een baan. Als secretaresse van meneer Moss. Want zijn oude secretaresse is boos weggelopen. Ze heeft geen enkele werkervaring, maar is bereid dingen te leren. Ineke werkt aanvankelijk onder een vinnige eerste verkoopster, totdat deze zich halsoverkop verloofd en trouwt. Dan wordt Ineke eerste verkoopster.

Tante De Clerq krijgt een hoofdpijnkwaal en overlijdt tijdens een gevaarlijke operatie. In haar plaats komt een aardige huishoudster, Ger. Ze heeft, net als Anneke, de oorlog in het Jappenkamp doorgebracht. De klik is er meteen. En niet alleen met Anneke, ook met oom.

Meneer Moss, een oudere vrijgezel, is aanvankelijk gecharmeerd van Anneke, maar ook hij valt uiteindelijk voor Ger. Hij doet haar een huwelijksaanzoek, dat hij accepteert. Ook voor Ineke en Anneke komt de liefde om de hoek kijken. Ineke hernieuwt haar kennismaking met de branie Lex, van de middelbare school. Maar ze komt van een nog koudere kermis thuis. Pleegbroer Robert trekt het zich erg aan en besluit een baan in Engeland te aanvaarden. Broer Pim ziet wel wat in Anneke, maar Anneke niet direct in hem.

Zus Nella is intussen moeder van Charles en broer Hubert, die dierenarts wilde worden, moet om de financiƫn genoegen nemen met een eenvoudig kantoorbaantje. Ook voor hem komt het goed, in het tweede deel. Ineke krijgt een erfenis, die ze zonder pardon aan haar broer schenkt.

En met al deze toevalligheden en wensvervullingen komt er een einde aan deel 2. Nou ja, niet alle wensen zijn vervuld. Die op het gebied van de liefde nog niet. Er is nog aldoor een leeg plaatsje in het medaillon van beide meisjes. Op naar deel 3.

Geen opmerkingen: