06 oktober 2009

Toen ik jou zag


Het is een van de weinige pockets van Helen Taselaar, die niet door Herry Behrens is geïllustreerd. Waarom niet, eigenlijk. Misschien omdat dit een uitgave in de Romanserie was, niet in de Jeugdserie. Dat zou associaties op kunnen roepen met een minder volwassen verhaal, zeker als de alom bekende tekenaar het weer van plaatjes zou voorzien.

De omslag en illustratie zijn dit keer van Addy Kubbinga. Of het een hij of een zij is, weet ik niet. Ik bezit een heleboel pockets van Kluitman. Veel met tekeningen van Herry Behrens, een enkele keer Reint de Jonge en wat vaker Charlotte Leene. Addy Kubbinga komt alleen in dit boek voor. De reden is duidelijk: het spreekt totaal niet aan.

Het verhaal wel? Het is inderdaad een iets volwassener gegeven. Andrea is een jonge weduwe, met een dochtertje. Het huwelijk van haar en haar man stelde niet zo veel meer voor en ze is nu bezig de draad weer op te pakken. Een vroegere buurjongen bezorgt haar een baantje in een kledingzaak. Ze heeft goede vrienden aan buurvrouw Loes en haar man, die ook een dochtertje hebben.

Buurjongen Johan, die gecharmeerd is van Andrea, stuurt haar naar Londen om kleding te kopen voor zijn winkel. En al op de boot ontmoet ze de knappe Gregg. Een Nederlander, al doet zijn naam anders vermoeden. Hij is al eerder gevallen voor een getrouwde vrouw en gaat er van uit, dat ook Andrea getrouwd is, aangezien ze over haar dochtertje vertelt. Hij gaat, net als zij, naar Londen.

Een stad zo groot als de provincie Utrecht, toch komen ze elkaar tegen, tijdens het winkelen. En later, bij een musical. Londen mag dan een stad zijn met honderden theaters en evenzoveel vertoningen. Andrea en Gregg blijken onafhankelijk van elkaar hetzelfde uit te hebben gekozen en... plaatsen naast elkaar te hebben, bovendien.

Natuurlijk blijft het eenmaal in Nederland niet bij die ene ontmoeting. Gregg zoekt Andrea in haar huis op. En als hij er achter is, dat ze weduwe is en dus te veroveren, gaat het snel. Het verhaal wordt alsmaar zoetsappiger. Johan blijkt eerder verloofd geweest en nu het met Andrea niets wordt, zoekt hij haar weer op. Met succes.

Natuurlijk trouwen Andrea en Gregg. In vol ornaat zelfs. Want al is het dan Andrea's tweede huwelijksdag, haar eerste was zo saai, dat moet goed over. Met haar eigen dochtertje en het dochtertje van haar buurvrouw als bruidsmeisjes. Tja. Zo zit het echte leven niet in elkaar. Maar ach, het leest lekker weg, op een grijze dag.

Geen opmerkingen: