11 november 2009

Doe het zelf : maandblad voor praktische mensen

Wanneer je nu een abonnement op een tijdschrift hebt, verdwijnt dat na het lezen vaak bij het oud papier. Op zijn best worden de artikelen, die de moeite waard zijn, er uit gescheurd. Om te bewaren en nooit meer te lezen.

In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw was een tijdschrift nog kostbaar om te hebben. Daarom werd het vaak bewaard en uiteindelijk ingebonden. Soms kom je ze op een boekenmarkt nog tegen, van die oude, ingebonden jaargangen. Van het maandblad 'Doe het zelf' bezit ik zo twee banden, die samen het klussen anno 1957 en 1958 beschrijven.

Het was in de tijd dat de man nog meer dan 40 uur per week werkte, inclusief de zaterdagmorgen. Zijn vrouw hield zich bezig met het huishouden, dat steevast uit meer dan twee kinderen bestond en dus ook druk genoeg was. Maar als we het blad moeten geloven, hebben man en vrouw tijd genoeg over om te klussen. Er was nog amper televisie, laat staan een klusprogramma. Volgens mij bestonden er ook nog geen Gamma's, Fixets en Kwantums.

Ondanks dat wordt de illusie gewekt, dat alles zelf te maken valt. Of te repareren. Van een zit-slaapbank, via een stofzuiger grasmaaimachine en radio naar nestkastjes, kerststukjes en een elektrische bel. Voor zowel de heer des huizes als moeder de vrouw. Er staan oproepjes in van lezers. Maar het allerleukste van zo'n tijdschrift zijn de advertenties. Die geven een prachtig tijdbeeld, van alles wat toen nog kon en mocht.

BoTop hardboardplaat met plasticlaag. 'Neemt geen vuil op en één veeg met een vochtige doek is voldoende om het oppervlak schoon te maken'. Handelsmaatschappij Practisch. Maak zelf in één avond een stabiel boekenrek. Met Bridges bent U een gelukkig man... één die alles kan! Doe dit ALLEMAAL ZÈLF en nog VÉÉL MEER! Schuren, slijpen, uw auto poetsen, zagen, plaatsnijden, of de heg snoeien, BRIDGES doet het voor u! Stop... stop... we kunnen u niet alle mogelijkheden vertellen.

Daar moest je toch de bon voor invullen, voor meer vrijblijvende informatie. En o ja, Bridges had tevens gemakkelijke betaling. Lenen dus, en in termijnen terug betalen. Dat hadden we toen dus ook al. Zo heel veel is er dus nog niet eens veranderd.


Doe het zelf kende in 1958 een oplage van 55.000 stuks en stond onder redactie van Drs. R. Zondervan en G. Kromdijk. Een abonnement kostte 9 gulden per twaalf maanden. Een los nummer was 90 cent.

5 opmerkingen:

chr jacobs zei

Bestaat er een index op al de uitgegeven bladen, van te maken onderwerpen, welke met tekening en al werden bijgevoegd????

Marieke zei

Ik bezit de jaargangen 1957-1959. Deze zijn door de oorspronkelijke eigenaar ingebonden. Hier zitten geen indexen bij, helaas...

chr jacobs zei

Dank je wel voor de melding.

Ik heb vele jaargangen en dat zou dus wel makkelijk zijn.
Zal eens kijken welke uitgever er nog bestaat....

Chris

dideledokie zei

Marieke, ik heb van genoemd tijdschrift (Doe het zelf in huis en tuin. Maandblad voor praktische mensen) de jaargang nov. 1957-sept. 58, okt. 1959 - sept. 1960 en okt. 1960- nov. 1961'. In drie afzonderlijke ingebonden boeken. Met index. Ik zou graag willen dat het bij een liefhebber terecht komt. Heb jij enig idee? Met vriendelijke groet, Monique

Marieke zei

Hoi Dideledokie, je zou eens kunnen kijken op Catawiki. Dat is een veiligsite voor o.a. boeken en tijdschriften. Je kunt daar een aanbieding plaatsen. Liefhebbers reageren dan wel. Succes.