10 december 2009

Goud-Elsje draagt een dubbele naam


In 2005 tikte ik 'm in oude druk op de kop, dit derde deel. Voor een schappelijk prijsje. Want boeken van Goud Elsje worden dan wel veel te koop aangeboden, maar steeds voor belachelijk hoge bedragen. Deze was maar een paar euro. Ergens in 1995 kocht ik het deel al in nieuwere druk. Maar gelezen had ik het al ver daarvoor, via de bieb. De titel snapte ik in eerste instantie niet. Wat is 'een dubbele naam'?

Els heet voortaan mevrouw E. Schaafsma streepje Berkhout. Ze draagt nu die 'gouden, gladde ring die zelfs van de lelijkste hand de schamelheid wegneemt'. Want Els is intussen getrouwd met Taco Schaafsma. En daarmee van arm kwekerskind een jonge, rijke doktersvrouw geworden. Met zo veel 'zegeningen', zoals Max de Lange ze noemt. Tegenspoed komt in het woordenboek van Els niet voor. Dat overkomt alleen anderen, met wie Els dan wel weer steeds meeleeft.

Met haar vriendin Han, die een ontrouwe verloofde blijkt te hebben. Met haar 'tante' Magda, die een 'groot leed' te dragen heeft gekregen. Wat, dat kom je als lezer niet te weten. Medelijden met haar vriendin Lotty, die zich zo eenzaam voelt en graag een man voor het leven zou willen hebben. Met haar buurmeisje Jolande, dat zenuwziek wordt. Met haar zusje Nel, die onhandelbaar en ontevreden is en zich in het ongeluk dreigt te storten met een verkeerde man. De geldzorgen van haar ouders, die er nog altijd zijn. Ze heeft medelijden met haar vriendin Poeleke, die haar voorgenomen huwelijk moet afblazen, omdat haar man ernstig ziek wordt.

Voorspoed is er gelukkig ook. Ter ere van hun trouwdag komen de wederzijdse ouders op visite. In het gezin van hun vrienden Uco en Ankie wordt een baby geboren. En ook Els krijgt een kindje. Er wordt heel geheimzinnig over gedaan, want het zou 'te mooi' zijn. Maar het gaat echt gebeuren. Het huis en de bijbehorende hut zijn mooi. De tuin is mooi, de natuur is mooi. Vader en moeder zijn nooit genoeg te waarderen. En dan is er nog dat van Joop en Lotty. Als de liefde van haar vriendin voor haar broer toch nog eens beantwoord zou gaan worden, dan...

We zullen het zien. In het volgende deel.

Geen opmerkingen: