25 december 2009

Een vakantiebaan voor Paula


Inge Neeleman, alias Helen Taselaar, was een liefhebber van de paardensport. Ze reed zelf ook, en schreef er diverse verhalen over. Onder haar eigen naam verscheen de serie Manege Picadero en onder pseudoniem Een vakantiebaan voor Paula. Nou ben ik zelf nooit een paardenliefhebber geweest. Wel een verzamelaar van Kluitman Pockets voor meisjes. Zo bezit ik praktisch alles van Helen Taselaar, dus ook deze.

De omslag is ditmaal niet van Herry Behrens, maar van Reint de Jonge, die ook de omslagen van Goud Elsje voor zijn rekening nam, in latere drukken. Minder realistisch, maar toch zeer aansprekend.

Het verhaal is er een, zoals Helen Taselaar ze meer schreef. Hoofdpersoon is Paula Verhoeven. Ze heeft een baantje op kantoor, maar dat bevalt haar niet. Daarom solliciteert ze als administratief medewerkster op de nieuwe manege, waar ze ook gaat paardrijden. Ze krijgt er, samen met haar vriendin Trix, les van de eigenaar.

John van Rossum was zelf ooit een bekend jockey, tot een ongeluk er een eind aan maakte. Nog altijd loopt hij moeilijk. Er moet opzet in het spel geweest zijn, maar bewezen is dat nooit. Tot oom Daan op bezoek komt bij de familie Verhoeven. Hij blijkt getuige geweest te zijn van het ongeluk en heeft er nota bene foto's van gemaakt.

Paula wordt verliefd op John, en dat blijkt wederzijds. Ook in dit verhaal is een rivale, een knappe, verwende vrouw, die verslagen moet worden, nadat ze de relatie moedwillig wilde saboteren. En ook dit keer duurt het een paar hoofdstukken, voor de geliefden elkaar weer in de armen kunnen vallen.

Trix is al jaren verliefd op Perry, de broer van Paula. En zelfs dat wordt in dit verhaal wederzijds. De veroorzaker van het ongeluk blijkt nog veel meer op zijn geweten te hebben en wordt gepakt. Paula en John worden een echt stel, maar niet nadat er een grote hond is aangeschaft. Een volwassen lobbes, die aan zijn lot is overgelaten. Een gegeven dat Helen Taselaar ook al vaker heeft gebruikt.

Een vakantiebaan voor Paula leest gemakkelijk weg, zoals alle Kluitman pockets dat doen. De naam van de schrijfster is bekend genoeg om het aan te willen schaffen. Eentje waarvan je het hele oeuvre verzamelen wil. Dat heb ik ten slotte ook gedaan. En ik ben vast de enige niet. Goedkope series zijn gewild en zetten aan tot lezen, zo schreef de Nederlandse bibliotheekdienst. Nee, het is geen literatuur, maar gelezen wordt het massaal. Aanschaffen dus.

Geen opmerkingen: