15 juni 2010

Handboek voor de modelfotografie


Wie kan beter en plezieriger over de modelfotografie schrijven dan een man die niet alleen z'n fotografenhart een het fotomodel verloor, maar zich daarnaast ook als colorist - ontwerper van omslagen, illustrator en kunstschilder - meer op het artistieke vlak aan de uitbeelding van vrouwelijke jeugd en charme heeft gewijd. Vlug geraden...


Een wervend begin van de omslagtekst van het Handboek voor de modelfotografie. De auteur er van is Hans Borrebach. Beter was het geweest, om over hem te melden, dat hij vanaf de jaren twintig zeer actief bezig was geweest met het maken van boekillustraties. En dat de heren uitgevers, het waren ondertussen de jaren zestig, intussen wel waren uitgekeken op die zwierige prenten, die steeds slordiger werden afgeleverd en bovendien steeds pornografischer leken te worden.

Ja, Hans Borrebach had een buitengewone belangstelling voor het vrouwelijke geslacht. En met de jaren werden de opvattingen moderner en durfde hij er steeds meer mee naar buiten te komen. Ja, hij was fotograaf en illustrator en ja, hij had oog voor schoonheid. Dit handboek werd door zijn vrouw in een interview ooit een excuus voor een seksblaadje genoemd. Bestemd voor mannen die zoiets niet durfden te kopen en dus maar een fotoboek kochten. Daar stonden immers ook lekkere wijven in.

Of ze lekker zijn, op de foto, dat weet ik niet. De bijschriften laten in ieder geval niet veel te wensen over. 'Men moet er niet alleen een figuur, maar vooral flair voor bezitten. Over zoiets als lensvrees praat ik niet eens.' 'Hoe knapper het meisje des te eenvoudiger de hulpmiddelen waarmee men fotografeert'.

Natuurlijk staat er ook een heleboel in over techniek, belichting, retouche en make up. Er is een register, waardoor het met recht een handboek te noemen is. Hans Borrebach zou in de jaren zestig een omvangrijk oeuvre aan foto handboeken schrijven. Deze werden allemaal uitgegeven door Veen. Het merendeel van deze boeken bezit ik ook. Omdat ik van fotograferen hou, maar bovenal Hans Borrebach spaar. Wordt vervolgd, dus.

Geen opmerkingen: