19 augustus 2011

Miek's moeilijkheden

Miek ter Hegge heeft hem al een jaar eerder leren kennen, tijdens de vakantie op de Veluwe. Tim Huizinga, vriend van Bob van Hemert, de achterneef van de familie van Eek. Tim, 'die door zijn kunstvoet zo lelijk gehandicapt was, maar nooit over zijn ongeluk klaagde, en die het meest geliefd was bij de hele club'.

Met de club wordt de familie van Eek bedoeld. De oudste zoon Frans is verloofd met Miek's zus Jo. Beide families hebben nog een jongere broer, Henk en Bart. Daarmee is de club compleet. Beide families zijn bij elkaar in Rotterdam komen wonen en goed bevriend geraakt. Ook Tim en Bart zijn in de vriendenkring opgenomen en kind aan huis geworden.

Tim ziet dan al lang wat in Miek, maar die moet niets van hem weten. Ze ziet hem als haar vriend. Eentje waarmee je gekkigheid uit kunt halen. Hij 'steelt' voor haar zelfs het hondje van de buurvrouw, die haar huisdier helemaal verwaarloost.  Tim vindt Miek zo helemaal niet serieus. 

Miek heeft heimwee naar Beekbergen, net als de hele familie. En dan ineens blijkt vader Ter Hegge in Apeldoorn aan de HBS te zijn benoemd. Er valt een last van Miek af, nu ze terug mag naar de Veluwe. Ze wordt er anders, gelukkiger door.


Ze lijkt ook wel een vriend te hebben, het moet iemand zijn, die Tim niet kent. En Tim is vast ook verliefd op een onbereikbaar iemand, zo meent Miek. Het duurt even voordat de misverstanden uit de wereld zijn geholpen, maar dan zijn ze ook een echt stel.

Miek wordt uitgenodigd in Friesland, waar ze kennismaakt met de grote familie van Tim. Het is een grote, gezellige bende, helemaal niet zo stijf deftig als ze wel vermoed had. Ze sluit haar schoonfamilie meteen in het hart.

Frans kan een nabijgelegen praktijk overnemen en trouwt met Jo. Het duurt nog wel even voordat Tim en Miek kunnen trouwen. Tim moet eerst afstuderen. En daarna is het wachten op een oproep, wat 'beroep' genoemd wordt. Het moet een beroep in Friesland zijn, Tim zou nergens anders kunnen aarden dan daar. Miek kan haar Veluwe niet in de steek laten. Zij wil bossen en heide, niet alleen maar weiland.

Er gaan twee jaar voorbij. Jo en Frans zijn inmiddels moeder van zoon Jos en Tim krijgt na zijn afstuderen een beroep aangeboden in het Gaesterland. Vlak, maar in de buurt van bos. En natuurlijk krijgt de dominee in spé de pastorie om in te wonen aangeboden. En dan wordt er opnieuw getrouwd.

Het verhaal eindigt met een onderonsje tussen Tim en Bob. Bob is een eeuwige flirt, maar realiseert zich nu, bij het zien van zijn pas-getrouwde vriend, dat het leven toch veel meer is dan dat. Dat er liefde moet bestaan met een hoofdletter L. Maar waar? De echte is veel dichterbij dan je weet, aldus Tim. Wordt vervolgd...

Meer over deze verhalenserie van Sanne van Havelte is te lezen op de website van het boekenmuseum.

2 opmerkingen:

Hennie zei

Hallo Marieke,

ik kwam bij toeval op je blog, toen ik zocht naar het boek: ik kan huishouden van P.J. Sarels van Rijn.

Ik ben al een tijdje op zoek naar dit boekje zeker de herziene uitgave van 1962, maar tevergeefs.
Weet jij misschien wat het isbn-nummer is van dit boekje= Dat is misschien wat makkelijker bij het zoeken.

Alvast bedankt!

Groetjes Hennie

Marieke zei

Dag Hennie,

Bedankt voor je reactie. Ik weet welke herziene uitgave je bedoelt. Er bestaat helaas geen ISBN nummer van. Het ISBN werd pas omstreeks 1970 ingevoerd.
Heb mijn exemplaar in een bananendoos op de rommelmarkt gevonden. Je moet er een beetje geluk mee hebben, maar daar kom je ze nog wel eens tegen. Succes!