09 augustus 2011

The Motown Album

Anders dan de titel suggereert, is dit geen LP of CD, maar een boek. Misschien is de titel The Motown Album wel met opzet zo gekozen, vanwege de dubbele betekenis. Het is een fotoboek over het platenlabel Motown. Veel foto's dus, voorzien van begeleidende onderschriften en daarnaast een kolom tekst per pagina.

Ergens begin jaren negentig leende ik het van de bieb. Een plaatjeskijkboek in Amerikaans Engels geschreven. Hoewel mijn HAVO Engels examen nog niet zo lang geleden was, had ik er moeite genoeg mee. Maar woorden opzoeken deed ik niet. Dat hoefde ook niet, want de beelden spraken voor zich.

Heel veel backstage opnamen, van de grote artiesten, die bij Motown begonnen waren of zijn. Chronologisch geordend. Van de Four Tops, de Temptations en de Supremes naar Lionel Richie en de Commodores, Stevie Wonder en de Pointer Sisters. Toen en nu foto's, met een voorwoord van de oprichter Berry Gordy. De man die Michael Jackson heeft ontdekt, maar die net zo hard streed voor gelijke rechten voor blank en bruin.

Foto's van het prille begin en van het groots gevierd 25 jarig jubileum. Inmiddels is het label de vijftig jaar al gepasseerd. Het bestaat al lang niet meer als zelfstandig merk. Detroit is ook niet meer de thuishaven. Er zijn inmiddels ook blanke artiesten welkom, waar het lang alleen maar zwart was. Een soort omgekeerde wereld eigenlijk, die vooral groot is geweest in de jaren zestig.

Er zijn talloze verzamel CD's en LP's van uitgegeven. Ik bezit er vele. Van artiesten afzonderlijk, van groepen samen. Kerst CD's. Een luxe bewaardoos in de vorm van het Hitsville USA pand, waar het allemaal begon. Het boek kocht ik vier jaar later zelf, bij de Slegte voor nog geen derde van de oorspronkelijke verkoopprijs. Op dat moment was het nog niet eens zo heel erg oud. Er lagen nog vele exemplaren voor de verkoop.

Misschien was het toch wel iets te specifiek geweest. Maar voor fans van soul, funk en ballad, voor iedereen die weet wie Holland-Dozier-Holland ook wal weer waren - de huiscomponisten - is dit boek leuk om te hebben en door te bladeren. Bij voorkeur met een Motown CD op de achtergrond. 

Voorzien van een discografie, een geschiedenis overzicht en een uitgebreid register.

Geen opmerkingen: