15 december 2012

Gaade's grote party-boek

Het begrip feest mag dan niet voor iedereen hetzelfde inhouden, het wekt wèl vrolijke en gezellige associaties. Zo begint de eerste zin van de wervende tekst aan de binnenkant van het omslag. Feestvieren is een kunst die geleerd kan of moet worden, zo staat er even verder op. En feesten organiseren en een ideale gastheer of gastvrouw zijn, is een grotere kunst. Een reden voor een boek dus. Een boek over feestjes geven en de bijbehorende etiquette. Al weer een boek over feestjes geven en etiquette. Want ze verschenen bij tientallen, zo in de jaren vijftig en zestig. Ik heb er inmiddels al een heleboel.

Dit exemplaar is een uit het Duits vertaalde versie, voor Nederland uitgegeven bij Gaade in Den Haag. De hoofdstuknummers zijn uitgeschreven. Hoofdstuk een begint met De 'vijf w's voor het geslaagde feest'. Diezelfde vijf w's zijn ook al om de omslagtekst voorbij gekomen. Waarom, wanneer, waar, wie en wat. Zo'n rijtje dat ook gebruikt wordt als je een zakelijke tekst moet schrijven. Of een marketingcampagne op wil zetten.

Hoofdstuk 2 heet Dienstregeling voor feesten en partijen. Het hoofdstuk begint met de mooie volzin: De eerste schrede op de lange weg van voorbereiding is het vaststellen welk soort feest u wilt aanrichten. En dan volgt er een lange rij van feesten in soorten en maten. Cocktailparty, gardenparty, grill-party, housewarmingparty. Enzovoort.

Hoofdstuk 3 is getiteld: Spelletjes voor grote mensen. Want ja, dat schijnt ooit serieus te zijn uitgevoerd. Ik kan me er niets bij voorstellen en het klinkt me zelfs een beetje bespottelijk in de oren. Maar ik heb meer etiquetteboeken over het organiseren van feestjes, waar deze suggestie wordt gedaan. Al is dit de eerste keer, dat ik er een heel hoofdstuk over lees. Eigenlijk kun je volwassenen alle spelletjes laten doen, die je op een kinderfeestje ook doet. Woorden raden, iemand de kamer uitsturen en dan degene laten raden, wat er intussen binnen is veranderd, stoelendans...

Er is nog een vierde hoofdstuk, en dat gaat over Tienerparty's. Een vijfde met Tips voor feestelijke en plechtige gebeurtenissen. Een zesde over Kinderpartijtjes, het zevende is Allerlei over dranken en drankjes, het achtste is getiteld Een kijkje achter de schermen en in de keuken. En daarmee eindigt het boek. Geen inhoudsopgave, geen index op trefwoorden. Dingen terugzoeken is er dus in dit geval niet bij. Maar misschien hoeft dat ook niet.

Want het is een bladerboek, met rechts van de tekst een ruime marge, waarin, cursief gedrukt, samenvattende zinnen staan van de tekst. Door eerst rechts de tekst te lezen en vervolgens links de tekst, vind je ook precies dat wat je had willen vinden. Zelfvertrouwen. De verlegen gast. Een eregast. Veel sausen zijn klaar te koop. Het gerucht dat wordt verspreid. De puntjes op de i.

Tekeningen staan er nauwelijks in, foto's ook niet al te veel. Alleen het hoofdstuk over dranken en drankjes bevat een paar afbeeldingen op glanspapier. De uitgever gaf ook nog een boek uit over wijnen en een apart spelletjesboek. Die beide boeken bezit ik niet. Misschien kom ik ze ooit nog eens tegen. En schaf ik ze dan aan.

Gaade's grote party-boek verscheen oorspronkelijk in 1967 bij de Moderne Verlags-GmbH te München, onder de titel: Das grosse Party-Buch.

Geen opmerkingen: