01 februari 2010

Ineke en Anneke getrouwd

Wat valt er nog te vertellen over dit vierde deel? Was deel drie al niet veel bijzonders meer, dit is helemaal niks. Maar goed, je bent verzamelaar van meisjesboeken of je bent het niet. En mijn streven is toch, het oeuvre van Netty Koen-Conrad compleet te krijgen. Daarom staat het boek nog in mijn kast.

Ineke en Anneke zijn al twee jaar getrouwd. Ze wonen in bij Anneke's oom, die veel op reis is. Ineke heeft, getrouwd en wel - hoe modern!- nog steeds haar baan als eerste verkoopster in de bontzaak van Moss. Robert en zij hebben een gelukkig huwelijk. En een sluimerende kinderwens, maar die lijkt nog niet meteen in vervulling te gaan.

Anneke en Pim zijn intussen wel ouders, van zoon Laurent. Pim is nog steeds eerzuchtig. Hij geeft bijlessen, studeert in de avonduren en werpt zich dan ook nog eens op als regisseur van het toneelstuk van school. Anneke is nog altijd de droomster. Dit leidt geregeld tot botsingen. Zo erg, dat Anneke er met Laurent vandoor gaat. Ze huurt een pied à terre in Scheveningen, om op adem te komen. Pim komt haar niet halen. Wel krijgt ze bezoek van haar schoonfamilie en haar vriendin. En zelfs Paul Vaisier, ooit coupeur bij de firma Moss en nu eigenaar van een eigen bontzaak in Parijs, komt weer om de hoek kijken.

Zal het ooit nog goed komen? Pim blijft koppig. Ook als het thuis helemaal uit de hand dreigt te lopen met het jongste zusje Monique, die inmiddels tot een echte 'bakvis' is uitgegroeid. Hoe het gezin weer nader tot elkaar te laten komen? Door het kind ziek te laten worden. Een ernstige longontsteking, niveau kantjeboord. Ziekten hebben de familie al vaker doen inzien, wat ze bezitten en wat van waarde is. Ja, het komt goed.

En daar blijft het niet bij. Broer Hubert is intussen bijna dierenarts. Dat hij zo moeilijk leerde, daar is nu ineens niets meer van te merken. Broer Albert, die zo goed gedichten schrijft, wint maar meteen een prijs bij zijn eerste inzending. En hij verlooft zich met een schoolgenootje, Dini. Monique is degene, die Pim en Anneke weer bij elkaar brengt, dus ook voor haar komt het goed. En ten slotte blijkt Ineke nog zwanger ook. Daar moeten we, aldus pleegvader (Robert) schoonvader (Anneke) biologische vader (Pim) en zowel biologische als schoonvader (Ineke) op 'drinken en klinken'. Einde.

Geen opmerkingen: